Timp de  5 zile Iaşul a fost gazda unui eveniment ce l-a pus pe harta Europei şi l-a inclus în circuitul festivalurilor de talie internaţională: Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere.

În cadrul zilelor de festival cititorii de toate vârstele au avut ocazia de a se întâlni şi discuta cu scriitori, traducători, editori şi jurnalişti din ţară şi străinătate, de a dezbate viitorul scrisului şi perspectivele culturale care se întrevăd pentru societatea românească.

    

Marele atu al Festivalului a fost multitudinea de evenimente şi activităţi desfăşurate în întreg oraşul de la Ateneul Tătăraşi la Universitatea „Al.I. Cuza”. Sediul central al Festivalului a fost plasat chiar in inima oraşului, în faţa Palatului Culturii unde a fost instalată Casa FILIT care a găzduit dezbateri deschise, concerte, proiecţii şi o noapte albă a poeziei.

Serile FILIT au adus pe scena Teatrului Naţionale nume precum Cristian Tudor Popescu, Daniela Zeca, Stelian Tănase, François Weyergans, Liviu Mihaiu şi alţii, care au dezbătut teme precum „Scriitorii şi televiunea”, „Literatura şi muzica”. Serile FILIT s-au încheiat cu spectacole de operă, recitaluri ale Adei Milea şi Alexandru Andrieş şi invitaţii lor. Atât dezbaterile, cât şi concertele au fost transmise în direct pe TVR2 şi pe TVR Iaşi.

  

După cinci zile, cu aproape 100 de evenimente şi 200 de invitaţi din lumea cărţii, evenimentul s-a încheiat cu o gală în Sala Mare a Teatrului Naţional în cadrul căreia a fost  decernat Premiul pentru cel mai îndrăgit roman al anului 2012, ales de un juriu format din 20 de elevi de la liceele de top din Iaşi. Câştigătoarea premiului a fost Daniela Zeca Buzurna cu cartea „Omar cel orb”.

În spatele acestei mişcări de forţe au stat o echipă de 15 coordonatori şi 90 de voluntari care împreună au făcut ca lucrurile să meargă strună şi chiar dacă a fost prima ediţie de festival au făcut să pară că deja avem de a face cu  un festival matur şi bine pus la punct.

Nouă ne-a plăcut ce-am văzut şi auzit şi ne dorim ca FILIT să devină un festival de tradiţie în oraşul nostru care îl merită pe deplin.