Martha Graham (n. 11 mai 1894, Pittsburgh, SUA – d. 1 aprilie 1991, New York City, SUA) a eliberat arta dansului prin inventarea unui nou limbaj al mişcărilor bazat pe respiraţie, tensiune şi relaxare a corpului, pasiunea, vitalitatea şi filosofia sa despre dans lăsând o amprentă puternică în istoria dansului modern. Martha a învăţat să se debaraseze de formele stricte care au guvernat în mod tradiţional coregrafia, fiind o personalitate de bază a mişcării americane de dans modern, împreună cu alte mari nume precum Isadora Duncan, Doris Humphrey, Loie Fuller, Helen Tamaris sau Lester Horton.

Dansul modern a luat naştere în secolul XX ca o mişcare de răzvrătire a dansatorilor şi coregrafilor americani, împotriva rigidităţii şi previzibilităţii dansului clasic. Pentru Martha, trupul uman a fost un instrument viu prin care dansul comunică neîngrădit, viaţa şi mişcarea căpătând aceleaşi valenţe. Viaţa este susţinută de respiraţie, viaţa înseamnă un cumul de trăiri, iar dansul deopotrivă, înglobează toate acestea. Tehnica identificată de ea se bazează pe tensionarea muşchilor şi relaxarea acestora, creând astfel un stil de mişcare inovator. Respiraţia şi controlul acesteia joacă un rol important în mişcare. Coregrafa a revoluţionat arta dansului de asemenea, şi prin preocuparea sa pentru realizarea costumelor şi a muzicii din cadrul spectacolelor sale, munca sa legendară fiind izvorătă dintr-un perfecţionism creator.

Martha Graham a studiat teatru şi dans la Universitatea din Cumnoch (1913-196), iar în 1926 a început să predea la Eastman School of Music and Theater din Rochester. În 1927 înfiinţează Martha Graham Dance Company – o trupă de dans formată la început doar din femei. Noul stil de dans inventat este o adevărată filosofie pentru că pentru ea, dansul simbolizează însăşi viaţa. Îndepărtându-se de superficialitatea dansului clasic, Martha se inspiră pentru piesele sale din subiecte psihogice, sociale şi arta contemporană. Artista a lăsat în urmă o filosofie a dansului, care explică de ce trupul, acest veşmânt sacru este un veritabil instrument de expresie şi 181 de piese coregrafice dintre care amintim: Prelude to a Dance (1930), Every Soul is a Circus (1939), Lamentation (1930), Cave of the Heart (1946), The Triumph of Saint Joan (1951), The Lady of the House of Sleep (1968), The Rite of Spring (1984), Persephone (1987) şi Maple Leaf Rag (1990).

“Dansul este limbajul ascuns al sufletului” – Martha Graham

Sursa: books-express.ro