Fundatia Siemens deruleaza o competitie internationala de proiecte pentru dezvoltarea comunitatilor, „Empowering people. Award „. Aceasta se adreseaza persoanelor, organizatiilor si companiilor care au idei pentru imbunatatirea conditiilor de viata in tarile in curs de dezvoltare, pe care le-au testat deja intr-un proiect sau care au trecut de studiul de fezabilitate.
Proiectele propuse trebuie sa foloseasca, in principiu, tehnologii de baza si sa raspunda unor probleme legate de aprovizionare a comunitatilor, dar nu numai.
Competitia are 7 categorii :
Managementul apei – de la filtre simple de apa pana la sisteme de alimtentare cu apa complexe, care folosesc ultraviolete pentru a purifica apa de bacterii sau virusi.
Energie – proiecte care sa genereze energie din surse regenerabile precum : energie solara, eoliana, geotermica, hidraulica etc. Aceasta poate fi folosita pentru mobilitate, electricitate, alimentare a unor echipamente, a unor gospodarii sau a unei intregi comunitati.
Alimente si agricultura – produse sau proiecte tehnologice simple care imbunatatesc procesul de productie sau economisesc resurse. De exemplu, solutii eficiente de procesare si distributie a produselor alimentare.
Managementul deseurilor si reciclarea – proiecte care sa propuna solutii cu impact pe termen lung in ceea ce priveste gestionarea deseurilor.
Sanatate – de la infrastructura sanitara la simple instrumente medicale. De asemenea, sunt acceptate si solutii online sau tehnologii care sa poata fi folosite in educarea populatiei in ceea ce priveste sanatatea sau alimentatia sanatoasa.
Locuinte si Constructii – metode inovatoare de incalzire sau racire a locuintelor in zone rurale si urbane.
Tehnologii de informare si comunicare – proiecte care sprijina comunicarea in comunitatile rurale, folosind tehnologii de baza.
Printre criteriile de evaluare se numara: contributia proiectului la rezolvarea unor probleme de baza din comunitate legate de aprovizionare, fezabilitatea proiectului in conditiile si cu resursele locale, impactul social si potentialul de a crea locuri de munca, sustenabilitatea afacerii din punct de vedere financiar, performanta de mediu (in cazul in care proiectul are legatura cu asta).
Inscrierea proiectelor se face prin completarea unui formular online pe site-ul Fundatiei pana pe 31 decembrie 2012. Selectia castigatorilor va avea loc in perioada februarie-martie 2013. Cele mai bune trei proiecte vor fi premiate astfel:
Premiul I: 50.000 de euro
Premiul II: 30.000 de euro
Premiul III: 20.000 de euro
De asemenea, urmatoarele 20 de proiecte vor primi fiecare granturi de 5.000 de euro. Toti cei nominalizati vor participa la festivitatea de premiere, care va avea loc in vara anului 2013.