Google sărbătoreşte, luni, 81 de ani de la naşterea cântăreţei şi activistei sud-africane Miriam Makeba, simbolul muzicii africane şi al luptei antiapartheid, denumită „Mama Africa”.

Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers.

În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african.

În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea.

Makeba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cântăreţul american Harry Belafonte, în 1965. De altfel, Harry Belafonte este cel care a ajutat-o pe Miriam Makeba să intre pe teritoriul Statelor Unite în anii ’60. Cei doi au fost recompensaţi în 1965 cu premiul Grammy pentru un album despre situaţia sud-africanilor în timpul epocii apartheid.

Doi ani mai târziu, Makeba şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes „Pata Pata”, inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.

După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, Makeba s-a întors în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cântăreaţa a înregistrat discul „Homeland”, care include un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva apartheid-ului.

„Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagine simbolică a Africii şi a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conştientă de acest lucru”, a declarat cunoscuta cântăreaţă africană în biografia sa.

Miriam Makeba a decedat pe 9 noiembrie 2008, la Napoli, Italia, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 76 de ani.

Potrivit relatărilor AFP de la momentul respectiv, Miriam Makeba a decedat la puţin timp după ce a participat, la Castel Volturno, în apropiere de Napoli, alături de alţi artişti, la un concert antimafia dedicat tânărului scriitor al bestsellerului „Gomorra”, Roberto Saviano, care a fost ameninţat cu moartea de mafia italiană. În „Gomorra”, Saviano introduce cititorul în imperiul Camorrei, cu traficul, şefii şi clanurile ei. Cartea, tradusă în aproximativ 40 de limbi străine, a fost adaptată pentru marele ecran şi a obţinut premiul juriului la ediţia din 2008 a Festivalului de film de la Cannes.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Sursa: mediafax.ro