Un studiu arata ca branduri de lux, si nu numai, vand haine contaminate cu substante chimice periculoase, care pot provoca dezechilibre hormonale si chiar cancer.

Si in Romania s-au facut astfel de studii, in special pe articole decorative, iar rezultatele obtinute sunt alarmante. Testarile se fac pe mostre prelevate din perdele, covoare, perne decorative, lenjerie de pat, dar si haine. Analizele de laborator au aratat ca o parte din materialele testate contin o cantitate foarte mare de substante toxice, cum ar fi formaldehida. Acestea, de exemplu, contin in loc de 16 mg pe kg, peste 600 de mg pe kg.

Testele arata ca multe tesaturi contin toxine pe care noi le ingeram stand in casa si chiar in timpul somnului. Specialistii spun ca acestea se acumuleaza in organism, iar efectele apar in timp si astfel nu realizam de ce ne-am imbolnavit de cancer sau de ulcer.

Formaldehida este una dintre cele mai reactive substante. Reactionand cu organismul produce iritatii ale pielii, ale ochilor, rosiri, iritatii ale gatului, putand sa duca la expuneri mari pana la leucemie, cancer esofagian sau cancer faringian. Este un adevarat dezastru, in special in articolele pentru copii.

Alarma a fost data de organizatia Greenpeace, care a analizat probele de haine prelevate de la marci de renume. Raportul atrage atentia asupra unor substante cancerigene rezultate in urma vopsirii materialelor care distrug sistemul endocrin sau pot duce la dezechilibre hormonale.

O parte dintre aceste substante pot fi eliminate prin fierbere, dar nici asa nu scapam de pericol. Ecologistii spun ca daca eticheta ar prezenta informatii despre continutul de substante din imbracaminte, am sti daca haina pe care o cumparam ne face rau, chiar daca arata impecabil pe noi.