“Învăţarea duce la obţinerea cunoştinţelor, dar observațiile și experimentele duc la consolidarea lor”, Ştefan Procopiu, fizician şi inventator

Iași Science Festival, primul festival de știință din regiunea Moldovei, se desfășoară în perioada 6 – 9 aprilie 2014, în Săptămâna Școala Altfel, un număr estimat de peste 35.000 de participanți fiind implicați în activitățile interactive incluse în program.
Conceptul creativ al festivalului cuprinde un ansamblu de evenimente grupate pe categorii de vârstă, cu atractivitate atât pentru publicul larg, iubitori de știință de toate vârstele, cât și pentru elevi. Evenimentele Iași Science Festival se vor desfășura în centrul orașului (Science Picnic – Arena Științei), în laboratoarele universităților ieșene (Science Lab) și în spațiile instituțiilor partenere.


Activitățile festivalului fac accesibile noţiunile ştiinţifice şi tehnice printr-o abordare practică şi concretă, având rolul de a încuraja elevii și tinerii pentru o vocaţie în domeniul științelor. În completarea acestora, evenimentele cu adresabilitate către publicul larg au rol de popularizare a științei și de conștientizare a rolului științei în viața de zi cu zi.

În perioada festivalului, va fi marcată şi INITIATIVA BRAIN AWARENESS WEEK, acțiunile în cadrul proiectului fiind organizate de Cercul Studențesc de Neurochirurgie Iaşi care organizează o expoziție tematică, concursuri de tip “debate” cu elevii, experime şi simulări sub emblema seriei de evenimente “Creierul într-o nucă”.

SCIENCE PICNIC

Arena Științelor în centrul orașului cuprinde un număr estimat de 250 de ateliere interactive și expoziții tematice pe domeniile Științei, experimente & demonstrații live. În cele patru zile de festival arena este deschisă spre vizitare publicului larg, copiilor însoțiți de părinți și rude, grupurilor organizate de elevi din întreaga regiune a Moldovei.

SCIENCE LAB

Peste 300 de experimente și demonstrații în laboratoarele universităților co-organizatoare: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași;
Campania de promovare pre-eveniment se adresează elevilor din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui.

INVENŢII, EXPERIMENTE, DEMONSTRAŢII , ATELIERE ŞI EXPOZIŢII TEMATICE

Instituțiile de învățământ preuniversitar, institutele și centrele de cercetare și dezvoltare, muzeele de știință și tehnică, institutele culturale, agențiile și asociațiile de profil, cercurile academice și instituțiile publice se pot înscrie cu proiecte în programul festivalului, spațiile de prezentare fiind alocate gratuit în urma selecției de proiecte.
Grădinițele, școlile și liceele sunt invitate să realizeze vizite organizate în festival în perioada 6 – 9 aprilie 2014, în Săptămâna „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

 

Sursa: sciencefestival.ro/