Culorile fac parte din viaţă noastră. Uităm sau pur și simplu nu conștientizăm importanța lor, tocmai din cauza faptului că nu ne putem imagina contrariul – o lume monocromă. Textul de mai jos vă prezintă care sunt efectele fiecărei culori asupra fiinţei umane și cum poate fi folosită pentru a ne armoniza viata și a scăpa de stres.

Culori calde, culori reci

De la roşul aprins al unui măr copt, la albastrul profund al cerului senin, o întreagă gama de nuanţe coloristice ne sugerează apropierea şi depărtarea, intensitatea şi relaxarea.

Cald: ROŞU
La extremă caldă, roşul este stimulant, el aprinde flacăra dorinţei, ne face să ne simţim mai puternici şi plini de forţă. Atunci când este predominant într-o încăpere, el da senzaţia de condensare şi stimulare şi face că incaprea să pară mai mică.

Rece: ALBASTRU
Oarecum complementar lui, la extremă rece, albastrul, este profund relaxant şi calmant, ne trezeşte înclinaţia către interiorizare şi face să apară în noi afectivitatea. Atunci când albastrul este predominant într-o încăpere, el conferă senzaţia de spaţialitate, prin care noi percepem în mod subiectiv că încăperea este mai mare.

Cald: PORTOCALIU şi GALBEN
Tot calde, însă mai temperate în efectul lor stimulator, sunt portocaliul şi galbenul. Portocaliul este o culoare prin excelenţă antidepresivă şi face să apară bună-dispoziţie, în timp ce galbenul stimulează gândirea raţională şi este un excelent stimulent mental.

Rece: TURCOAZ şi VIOLET
Alături de albastru, tot răcoritoare sunt şi turcoazul şi violetul. Turcoazul este liniştitor, purificator şi reîmprospătător, în timp ce violetul trezeşte speranţa, redinamizeaza simţul valorii şi ne face să devenim conştienţi de dimensiunea spirituală a vieţii.

Puterea vindecătoare a culorilor

Fiecare culoare are propria ei putere vindecătoare asupra fiinţei umane. Fie că alegem să beneficiem de efectul binefăcător al unei anumite culori purtând haine care au acea culoare, fie că alegem să locuim într-o încăpere colorată într-o anumită culoare, fie că ne vom ilumina încăperea cu ajutorul unui bec colorat, de fiecare dată noi vom putea simţi totodată şi efectul vindecător al culorilor.


ROŞU
Roşul este puternic dinamizant şi este un remediul excelent pentru stările de lipsa de putere, pentru stările de moleşeală şi de asemenea este util în caz de hipotensiune.

PORTOCALIU
Portocaliul conferă elan mobilizator, trezeşte bucuria interioară şi are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. El este totodată un puternic remediu afrodisiac.

GALBEN
Galbenul este un puternic stimulent al inteligenţei. El are efect vindecător în caz de reumatism, artrită şi de asemenea ajută întărirea structurii osoase.

VERDE
Verdele este culoarea armoniei, a echilibrului şi a neutralităţii. Verdele are un puternic efect vindecător în cele multe situaţii de boală, de la dureri de cap până la cancer.

TURCOAZ
Turcoazul este culoarea imunităţii. El are efect vindecător în feluritele boli inflamatorii ori febrile, în cazul tensiunii nervoase ori al agitaţiei mentale.

ALBASTRU
Albastrul face să apară o profundă stare de relaxare în întreagă fiinţă. El are efect vindecător în caz de hipertensiune, astm, migrene şi este un excelent remediu anti-stress.

VIOLET
Violetul are mai ales un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. El favorizează vindecarea nevrozelor, a tulburărilor mentale şi a epilepsiei.

Andrei Gamulea
profesor de AYURVEDA
Sursa:sunatsanatos.ro