Ungurii de Mol, austriecii de la OMV, italienii de la Agip, rușii de la Lukoil sau benzinarii independenți vor fi nevoiți să facă față unei concurențe tot mai mari care se anunță pe piața carburanților.

În acest început de an, azerii de la SOCAR și rușii de la Gazprom au deschis deja primele benzinării din 2013 și au planuri de extindere, de deschidere a altor zeci de puncte de alimentare.

De asemenea, kazahii de la Rompetrol anunțau la finalul anului trecut că intenționează ca în 2013 să deschidă alte 20-30 de benzinării.
Intensificarea concurenței ar putea duce în viitor la o scădere a prețurilor carburanților.

SOCAR, investiție de 800 mii euro într-o nouă benzinărie
Compania Petrolieră de Stat şi de Gaze Naturale din Azerbaijan (SOCAR România) a inaugurat, marți, o nouă stație de carburanți în oraşul Târgu Neamţ, ajungând la o rețea de 14 unități, toate aflate în zona Moldovei.
Investiţia făcută în această stație se ridică la 800.000 de euro.
SOCAR a ajuns astfel la o reţea de 14 benzinării active în zona Moldovei, care însumează un aparat administrativ de 220 de angajaţi.
Mai mult, planurile SOCAR vizează în continuare extinderea în orașele Bacău, Focșani și Roman.

Benzinăria inaugurată marți dispune de pompe de alimentare ce pot deservi patru consumatori concomitent şi este dotată şi cu o pompă cu debit mărit pentru autovehicolele de mare tonaj. De asemenea, staţia de alimentare este dotată cu info-chioşc de orientare în trafic, tablete puse la dispoziţia clienţilor pentru accesare on-line. În barul benzinăriei, consumatorii pot cumpăra de produse tradiţionale din Azerbaijan, precum fresh-ul de rodii sau cafeaua la nisip.

„Anul 2013 va fi un nou an al investiţiilor SOCAR România în urma căruia compania va deveni un reper important pe piaţa carburanţilor din întreaga ţară”, a mai precizat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

Compania de Stat de Petrol şi Gaze Naturale din Azerbaijan deţine reţele de benzinării în Elveţia, România, Ukraina şi Georgia, iar producţia anuală se ridică la 60 de milioane de tone de petrol şi 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Gazprom, prima benzinărie la Sibiu
La rândul lor, rușii de la Gazprom au deschis la Sibiu, în acest început de an, primul punct de alimentare de pe piaţa locală şi vor să ajungă până la finele anului la 50 de benzinării.
De asemenea, până în acest moment, Gazprom, prin intermediul NIS, grupul petrolier sârbesc pe care îl controlează, a achiziţionat trei benzinării particulare în România.

România este cea de-a doua piaţă europeană în care benzinăriile Gazprom au intrat în funcţiune. La 19 decembrie 2012, prima benzinărie Gazprom a fost deschisă în Serbia. Dezvoltarea în segmentul de retail sub acest brand este planificată inclusiv pentru Bulgaria şi Bosnia-Herţegovina.
Până la sfârşitul anului 2013, reţeaua de benzinării a Gazprom în Balcani va ajunge, conform reprezentanţilor companiei, la aproximativ 100 de benzinării. Benzinăriile vor activa pe segmentul premium al pieţei şi vor avea magazine, restaurante, cafenele, precum şi acces gratuit la internet.

Planuri de extindere și la Rompetrol
De asemenea, la sfârșitul anului trecut, Azamat Zhangulov, senior vice-president în cadrul Rompetrol, anunța că jucătorul ar putea deschide în 2013 alte 20- 30 de puncte de alimentare construite de la zero.
În acest context, Rompetrol nu exclude varianta unor achiziţii, potrivit Ziarului Financiar.

În prezent, Rompetrol deține peste 400 de benzinării, cifră în care intră şi punctele de alimentare expres care funcţionează fără angajaţi.