Un bebeluş din Mississippi ce s-a născut bolnav de SIDA pare să fi fost vindecat la doar doi ani şi jumătate de la naştere, după ce a fost supus unui tratament agresiv cu mai multe medicamente. Cazul neobişnuit ar putea duce la schimbări în tratamentul a sute de mii de bebeluşi ce se nasc anual purtând virusul HIV.
Reuşita reprezintă cel de-al doilea caz din istorie în care un pacient este vindecat de o infecţie cu HIV. Primul caz, un adult cunoscut sub numele de „pacientul din Berlin”, a fost vindecat în urma unui transplant de măduvă efectuat în 2007.
Noul caz a fost descoperit după ce mama bebeluşului a încetat administrarea tratamentului, iar doctorii au realizat că virusul nu mai putea fi detectat nici după ce medicamentele nu mai erau administrate. În mod normal, pacienţii cu HIV trebuie să consume aceste medicamente pe durata întregii vieţi.
Cercetătorii subliniază că este vorba despre un singur pacient, iar descoperirea nu pare să aibă o relevanţă pentru persoanele care au contractat virusul HIV ca adulţi sau ca adolescenţi şi care sunt diagnosticate la o perioadă lungă după infecţie. Oamenii de ştiinţă afirmă însă că este posibil ca cercetările ulterioare să confirme că tratamentul administrat foarte devreme poate vindeca bebeluşii de HIV, ceea ce ar duce la transformarea regimului de tratament pentru nou-născuţii infectaţi cu acest virus.
În acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă în cazul bebeluşilor născuţi de o mamă infectată cu HIV administrarea unui tratament cu o doză redusă de medicamentre antriretrovirale pentru 4-6 săptămâni sau până când testele indică dacă bebeluşul este purtător al virusului. Dacă testul este pozitiv, doctorii încep un tratament mai agresiv.
Recomandările OMS nu analizează eficienţa unui tratament mai intens aplicat imediat după naştere, deoarece efectele acestuia nu au fost studiate. De asemenea, este dificil de stabilit cu certitudine din primele momente de viaţă dacă un bebeluş este infectat cu HIV, iar administrarea tratamentelor în cazul bebeluşilor sănătoşi ar duce la irosirea unor medicamente rare, ce pot ajuta alţi pacienţi.
În cazul bebeluşului vindecat de HIV, cercetătorii cred că decizia cheie care a dus la vindecare a aparţinut doctorului care a decis administrarea unui tratament antiretroviral agresiv la 31 de ore la naşterea bebeluşului. Oamenii de ştiinţă cred că medicamentele administrate au prevenit formarea „rezervoarelor virale” care găzduiesc virusul. Aceste rezervoare reprezintă o problemă importantă care previne dezvoltarea unui leac pentru SIDA, deoarece medicamentele pot opri virusul HIV din a se reproduce, însă acesta continuă să existe în aceste rezervoare, pregătit să revină în cazul încetării tratamentului.
Acest lucru nu s-a observat în cazul bebeluşului din Mississippi. „Bebeluşul a fost tratat, a încetat tratamentul şi acum nu putem detecta nicio urmă de virus”, a explicat Deborah Persaud, doctor pediatru şi specialist în SIDA în cadrul Johns Hopkins Children’s Center şi totodată autorul principal al cercetării ce descrie vindecarea miraculoasă. „Este ceva nemaiîntâlnit; de regulă, când cineva renunţă la tratament, efectele devin vizibile în câteva săptămâni”, a mai spus Persaud.
Riscul ca o mamă infectată să transmită virusul către bebeluş în timpul sarcinii, al naşterii şi al alăptării variază de la 15% la 45%, conform OMS. Tratamentul cu medicamente antriretrovirale în timpul sarcinii şi al naşterii reduce riscul la doar 2%. Cu toate acestea, se estimează că 300.000-400.000 de bebeluşi se nasc anual purtând virusul HIV, 90% dintre aceştia trăind în ţările din Africa sub-sahariană.
În SUA, numărul noilor născuţi cu HIV a scăzut la doar 174 în 2010. Dintre aceştia, unul a fost născut într-un spital rural din Mississippi. Mama nu ştia că era infectată cu HIV, lucru ce a ieşit la iveală în urma unui test efectuat imediat după naştere. Bebeluşul a fost transferat la University of Mississippi Medical Center, un spital aflat la 200 de kilometri distanţă. Acolo, Hannah Gay, un pediatru expert în boli infecţioase, a comandat un test HIV, dar nu a aşteptat rezultatul. Doctorul a considerat că este vorba despre un caz de risc ridicat, atfel că a decis administrarea a trei medicamente antiretrovirale în doze ridicate. Câteva zile mai târziu, rezultatele testelor s-au arătat a fi pozitive, astfel că bebeluşul a continuat să rămână sub tratament.
În cursul următoarelor săptămâni, nivelurile virale ale bebeluşului au scăzut treptat, iar în ziua a 29-a virusul nu mai putea fi detectat folosind testele standard. Acest lucru a rămas valabil mai bine de un an. „Am văzut-o o dată pe lună, iar testele nu arătau prezenţa virusului HIV iar sistemul său imunitar era sănătos – exact ceea ce ne aşteptăm de la un bebeluş care urmează tratamentul în mod regulat”, a explicat doctorul Gay.
La vârsta de 18 luni, însă, mama bebeluşului a încetat să mai vină la controalele lunare. Dr. Gay a atras atenţia autorităţilor de protecţie a copiilor, care au găsit-o pe mamă în luna august, aceasta revenind la clinică. Bebeluşul nu mai fusese tratat de 5 luni, a relatat doctorul Gay.
Înainte de a-i da, din nou, tratamentul medicamentos, dr. Gay a solicitat un nou test pentru a se asigura că virusul bebeluşui nu a dezvoltat rezistenţă la vreunul din medicamente. Spre surprinderea ei, testele nu arătau prezenţa virusului în organism.
Iniţial, dr. Gay s-a îngrijorat că a tratat un bebeluş neinfectat pentru mai bine de un an. Verificându-şi arhivele, doctorul a descoperit că cinci teste diferite efectuate în primele zile şi săptămâni de viaţă ale bebeluşului confirmau prezenţa virusului în organism.
Când s-a convins de ceea ce a descoperit, dr. Gay a sunat-o pe o prietenă şi colegă, Katherine Luzuriaga, un cercetător de la University of Massachusetts Medical School. Cu ajutorul unor laboratoare avansate, mostrele colectate de la bebeluş au fost analizate în cadrul celor mai avansate teste. Deşi acestea au detectat uneori un „semnal” al virusului, toate analizele de laborator „confirmă că este vorba despre o «vindecare funcţională», adică virusul nu a revenit şi nu putem detecta vreo activitate virală în acest copil”, a concluzionat doctorul Persaud.
Sursa: descopera.ro