Generozitate. Amabilitate. Bunătate.

A fi generos, amabil, drăguț cu cei din jurul tău îți oferă o stare de bine. A fi toate acestea nu e un sfat nou sau impresionant, însă într-o lume mereu aglomerată, iritată și nervoasă, este dificil să-ți păstrezi bunătatea. Noi te sfatuim să faci fapte bune cât de des poți, iar daca faci ceva draguț pentru un prieten, un vecin, sau chiar un străin, șansele sunt ca el să o facă pentru altcineva.

Atunci când faci un bine, creezi un sentiment de uniune care leagă o comunitate. Asigură-te însă că nu o faci din motive egoiste, adică nu te astepta la aplauze sau ca favorul să îți fie întors, ideea e să nu te aștepți la nimic atunci când faci un gest frumos.

Toti cei care au făcut vreodată o faptă bună știu că primesc oricum ceva în schimb foarte valoros: o stare de bine de dă pe afară. Noi îți sugerăm câteva fapte bune pe care poți să le faci pentru a îmbunătăți ziua cuiva:

Plătește pentru un străin – Dă mai departe! Data viitoare când ești la o cafenea sau la magazin, spune-i persoanei de la casă că plătești și pentru urmatoarea persoană de la rând sau pentru cineva care nu își va permite. Gestul îi va face ziua respectivei persoane, și poate o vei inspira să facă același lucru.

Ne bucură mult sa vedem astfel de dovezi și la noi, în Iași. Ne referim la inițiativa „Dă mai departe” a Asociației PHYSIS și Sante Food. Apreciem și ne declarăm susținători ai mișcării. Neața IAȘI DĂ MAI DEPARTE!

Curăță-i geamul de la mașina vecinului tău. Dacă tot ești afară și cureți mașina ta, de ce nu și a lui?

Adu ceva bun la birou pentru colegi. Dacă ați avut o perioadă mai aglomerată la birou și sunteți stresați și ocupați, fă sau cumpăra niște prăjituri care să înveselească puțin atmosfera.

Oferă-te voluntar. Sunt multe organizații care au nevoie de oameni care să ajute pentru o oră sau două. Intereseaza-te de asociații de voluntariat si ajută o cauză în care crezi. Fie că o faci o data, fie ca îți iei angajamentul de a voluntaria o oră în fiecare saptămână, e bine să faci ceva ca să-ți ajuti comunitatea.

Gătește pentru un vecin. Dacă te apuci de gătit oricum, de ce să nu faci ceva și pentru vecinul acela despre care știi că are probleme financiare?

Ajută un bătrân. Mergi la bătrânul care stă în blocul tău sau pe strada ta și întreabă-l dacă are nevoie de ajutor cu ceva. S-ar putea sa aiba nevoie să mute niște mobilă sau să poți să îl ajuți cu altceva.

Împărtășește-ți cunostințele și abilitățile. În funcție de profesia ta, s-ar putea să fie o nevoie de servicii ieftine sau gratis în comunitățile sărace. Dentiștii, de exemplu, ar putea alege o zi pe lună în care să ofere consultații gratuite pentru copiii din familii defavorizate.

Implică-ți familia. Învață-ti familia, și mai ales copiii, ce înseamnă bunătatea, prin exemple. Voluntariați împreună, sau faceți prăjituri pe care sa le duceți unui vecin. Dacă îi înveți de mici să fie buni și drăguți cu cei din jur, comportamentul lor va continua pentru toată viața, și poți trăi fericit știind că ai făcut lumea mai bună.

Tu ce fapte bune ai făcut azi?