Sa fii mamă e o binecuvântare!
Sa fii antreprenor e o reuşită profesională şi personală!
Sa fii mamă şi antreprenoare e o virtute!
Astăzi am fost la Doamna Cană, unde am fost întâmpinată de două mame zâmbăreţe, pline de energie. Ele nu erau singure! Copiii le erau aproape. Şi câtă energie pozitivă am simţit, şi câtă iubire emanau şi câtă încredere ofereau, încât cu greu m-am dezlipit de ele.
Cătălina era în focul pregătirilor, nu am reuşit să o prind, în schimb, m-am lipit de fusta Nicoletei şi i-am spus că nu voi pleca de acolo, până nu le voi asculta povestea.
Povestea lor m-a fericit şi încântat.
Vă rog să o ascultaţi:
Te rugăm să te prezinți în câteva cuvinte:
Nicoleta: Numele meu e Nicoleta Camelia Nițu, am 32 de ani, mama a 2 copii minunați, soție de om bun cu care am împărțit deja mai mult de jumătate din viața, femeie într-o continuă analiză a sinelui și proaspăt antreprenor.
Spune-ne câteva lucruri despre afacerea ta. Cum a început totul?
Nicoleta: Afacere…sună ciudat, nu am denumit-o niciodata așa, e un loc de întâlnire. A început de la o discuție într-o cafenea și de la faptul că simțeam că în Iaşi lipsește ceva, așs că sâmbătă, 28 iulie, vom deschide porțile Doamnei Cană, o cafenea ce se vrea un loc primitor pentru toată lumea, indiferent de vârstă. E un loc în care îmi doresc să văd copii jucându-se în locul special amenajat pentru ei, tineri jucând board-game-uri sau doar râzând gălăgios și cu poftă, părinți care se conectează cu copii după orele de la muncă, bunici savurând o cafea și completând o integramă, și de ce nu, oameni care vor să petreacă o seară plină de distracție, cu dans, jocuri etc. Am încercat să avem cele mai naturale produse care să fie și accesibile și pentru că ne pasă de mediu nu avem paie, am eliminat aproape de tot plasticul, reciclăm tot ce se poate, inclusiv zațul de cafea care e oferit oricui dorește pentru plantele sale. Și să nu uit, avem meniu de activități, pentru ca timpul petrecut la noi să fie cât mai plăcut petrecut.
Ce anume te-a determinat să intri în zona antreprenoriatului? Cum a fost parcursul tău în această zonă?
Nicoleta: Am avut ocazia să ascult multe povești a antreprenorilor de success din România fiind consultant fiscal (acum în concediu creștere copil) și m-au fermecat efectiv. Am vrut să creez ceva. Am simțit asta de ceva ani și am cochetat cu multe idei, însă nu am avut curajul singură. Apoi ideile mele s-au intersectat cu ideile Cătălinei și am realizat că ori demaram acum, ori nu o vom mai face. Parcursul a fost provocator.
Care este motto-ul de la care pleci în viață și cum ți-a influențat el afacerea?
Nicoleta: Nu am nici un motto, am credințe: în iubire, toleranța, bunătate. Cred cu tărie că bunătatea naște bunătate.
Cum se îmbină viața ta personală cu cea profesională?
Nicoleta: Momentan dacă vorbim doar de antreprenoriat s-a îmbinat destul de bine. Copilul cel mic a vizitat aproape toate instituțiile statului fiind la purtator, adică eu, cu cel mare mă consult în permanență, de fapt e o afacere de familii. Două familii, înconjurați de prieteni, de comunități de oameni minunați, care vor sa facă un loc al tuturor.
Ce te motivează cel mai mult în munca ta?
Nicoleta: Scopul, iar acum scopul meu e să folosim cafeneaua ca instrument de socializare, comunicare reală, conectare și să atragem un semnal de alarmă prin deciziile ce ţin de mediu pe care le-am luat.
Care este elementul definitoriu al afacerii tale și cum se diferențiază ea de firmele concurente?
Nicoleta: Diferențiere sună negativ, să spunem mai bine completează, aduce un aport ariei de socializare prin amenajare: avem două nivele, primul cu spațiu pentru copii, al doilea cu impunătorul bar; prin evenimentele pe care le dorim să le desfăşurăm în cafenea; prin produsele atent selecționate; prin prietenia cu mediul.
Care sunt cele mai importante 3 resurse pe care le-ai investit în afacerea ta?
Nicoleta: Sentimente, timp și bani.
Ce rol ocupă promovarea în afacerea ta și cât ești dispus să investești în campaniile de promovare?
Nicoleta: Îmi doresc să aibă ocazia să ne cunoască cât mai multe persoane, să știe unde suntem așa că e firesc ca promovarea să ocupe un loc esenţial, mai ales că locația noastră nu e usor accesibilă.
Care sunt cele mai mari realizari pe care consideri că le-ai atins până în momentul de față? (pe planul business-ului)
Nicoleta: Că deschidem sâmbăta, că atat de multă lume ne susține și ne încurajează. A luat o amploare fenomenală deschiderea și suntem recunoscători pentru asta.
Care a fost cel mai mare obstacol pe care ai reușit să îl depășești și cum anume?
Nicoleta: Nu știu dacă obstacol neapărat, dar recrutarea e foarte dificilă. Sunt puţine persoanele care ne-au contactat pentru pozițiile deschise la noi și mai puțini cei care au și venit la o discuție. Am analizat și din păcate e o criză reală pe piața muncii.
Care crezi că ar trebui să fie punctele forte ale unei faceri pentru a rezista pe piața din România?
Nicoleta: Piața din România este încă în plină dezvoltare. Depinde mult de domeniu, însă în cel de socializare să ii zicem, cred ca oamenii au nevoie de timp de calitate, de locuri primitoare.
Care crezi că sunt trăsăturile unui antreprenor de succes în România?
Nicoleta: Pe mine încă nu m-am analizat ca antreprenor, dar din ce am văzut în jur, în România antreprenorul răzbate. Și asta e trist. Ce e adevărat, din experiența noastră, am observat că instituțiile statului au început să realizeze că scopul lor e de a ajuta antreprenorul și nu de a-I pune bețe în roate…sau o fi fost de la micuţa purtată? J
Ai avut un mentor în antreprenoriat?
Nicoleta: Am avut ca modele pe toți antreprenorii pe care am avut șansa să îi cunosc și ajutor de la comunitățile de mame antreprenoare din Iași.
Crezi că există vreo diferență între o afacere condusă de un bărbat și cea condusă de o femeie?
Nicoleta: Simt că încă e nevoie ca o femeie să demonstreze, indiferent de capacitățile ei.
Dacă te-ai putea întoarce în timp ce schimbări ai face?
Nicoleta: Oho, dar unde ar mai fi lecția? Totul e o experiență. În mod sigur acum aș proceda diferit, de la căutarea locației, la modul și ordinea obținerii avizelor și multe altele, dar momentan rezultatul mă încântă atât de mult că nu regret nimic.
Ce tactică de lucru abordezi cu angajații tăi pentru a-i motiva și a-i reține în firmă?
Nicoleta: Momentan abia am reușit să îi recrutăm și încă mai suntem în căutări pentru a ne completa echipa. Îmi doresc mult să fim o echipă, să existe transparență, comunicare, respect.
Cum crezi că te percep angajații?
Nicoleta: Chiar nu stiu. O să îi intreb.
Ce sfaturi ai pentru un tânăr antreprenor aflat la început de drum?
Nicoleta: Când ai o idee așterne-o pe hârtie, caută finanțări și dă-i bătăi.
Ce planuri de viitor ai?
Nicoleta: Sper ca Doamna Cană să îl întâlnească pe Domnul Furculiţă și așa să apară și Domnișoara Linguriță.
Lasă-ne datele tale de contact pentru a fi mai ușor de găsit de către cei interesați de munca ta.
Nicoleta: Ne găsiți pe facebook pe pagina Doamna Cană, https://www.facebook.com/doamnaCana/
Mai multe detalii despre locație aveți aici:
Doamna Cană, mă înclin în faţa ta!
Curajul tău inspiră, iubirea pentru natură încurajează la schimbare şi la protecţie, ideea de socializare pe care o propui e acea gură de aer necesară unei comunităţi, activităţile pentru copii vor aduce bucurie, gândurile voastre către părinţi, oferă acel sprijin pe care mulţi îl caută şi nu îl găsesc: conectarea şi prietenia, discuţiile faţă în faţă, descărcările emoţionale prin râs şi dans. Chiar aşa: Avem voie să dansăm?
Va felicit pentru implicarea voastra în a crea o lume mai bună!
Mâine e o zi importantă şi voi fi alături de voi,
Mama Colores