Astăzi avem onoarea să o avem invitată la rubrica cu antreprenori ieșeni pe Irina Nichifiriuc, instructor Hand in Hand Parenting, consilier pentru Dezvoltare Personală, mamă și blogger. În rândurile următoare Irina ne demonstrează că este posibil să reușești să îmbini cu succes pasiunile, cu familia și munca.
Te rugăm să te prezinți în câteva cuvinte.
IN: Mă numesc Irina Nichifiriuc și sunt mamă, blogger și antreprenor. Am trei copii – Matei, 10 ani, Areta, 7 ani și Eva, 5 ani. Scriu pe www.sfatulmamei.com în limba română și pe www.handinhandparenting.org în limba engleză. Sunt Instructor Hand in Hand Parenting și Consilier pentru Dezvoltare Personală. Ajut părinții din Iași și din lume să se conecteze cu copiii lor pentru a dezvolta relații armonioase și durabile. De anul trecut sunt Community Manager pe Iași al comunității Mamprenoare, o comunitate de mame antreprenor care și-au pus în gând să arate lumii că femeile sunt o forță demnă de luat în seamă.
Spune-ne câteva lucruri despre afacerea ta. Cum a început totul?
IN: Ca multe dintre femeile din România, am lucrat mai întâi într-o corporație. Când a venit în viața mea primul copil mi-am dat seama că va trebui să aloc mult mai mult timp creșterii și educării lui decât îmi imaginam. În plus, odată cu venirea pe lume a celui de al doilea copil, am înțeles că metodele de educare a copiilor moștenite de la părinții mei mai mult mă încurcau decât mă ajutau. Am început să particip la tot felul de cursuri de parenting și am descoperit că pot face o diferență enormă în viața copiilor mei aplicând tehnici și abordări noi. M-am îndrăgostit de abordarea Hand in Hand Parenting și am decis să devin instructor certificat. Am parcurs programul de certificare de 12 luni cu mentor din Statele Unite ale Americii, apoi am început sa predau și eu părinților din Iași.
Ce anume te-a determinat să intri în zona antreprenoriatului? Cum a fost parcursul tău în această zonă?
IN: Am intrat în antreprenoriat pentru că mi-am dorit să îmi câștig existența făcând ceva ce îmi place, ceva la care mă pricep și care să-mi permită să fiu aproape de copiii mei. Am încercat mai multe linii de business. Am făcut o perioadă diverse produse hand-made, apoi am cultivat legume și fructe, dar nici una dintre ocupații nu-mi aduceau satisfacția și libertatea pe care mi le doream. Încă sunt la început pe linia de business de coaching, dar pot spune cu certitudine că asta îmi doresc să fac încă mulți ani.
Care este motto-ul de la care pleci în viață și cum ți-a influențat el afacerea?
IN: ”Omul poate fi ceea ce-și permite sie însuși să fie” este motto-ul meu. Este pricipiul după care am căutat să-mi cresc copiii și direcția după care mă ghidez în business. Dacă vrei să îți vezi copiii obraznici, plângăcioși, mofturoși și răsfățați, atunci vei veni spre ei cu o atitudine defensivă, cu dorința de a-i schimba, ceea ce vei constata foarte curand că este imposibil. Dacă în schimb te concentrezi pe a observa bunătatea, bucuria, dorința de conectare și nevoia lor de a fi văzuți și iubiți, atunci perspectiva din care te raportezi la ei este cu totul alta. La fel e și în business. Vrei să te lași influențat, tras înapoi de ideile altora sau vrei să descoperi unde excelezi și să depui toate eforturile pentru a fi omul care ți-ai dorit întotdeuna să fii? Pentru mine a fost greu să-mi dau voie să fiu ceea ce sunt acum, dar bucuria pe care o am pentru că am făcut-o este de o mie de ori mai mare.
Cum se îmbină viața ta personală cu cea profesională?
IN: Dacă ar fi să mă iau după definiția clasică a unui job, aș zice că eu sunt constant acolo. Când nu predau, învăț, când nu învăț exersez în familie, când nu exersez predau. Însă am auzit recent o melodie care zicea cam așa: ”Sunt mereu în vacanță pentru că iubesc ceea ce fac”. Iar eu iubesc ceea ce fac, deci sunt mereu în vacanță. Simt acest lucru și pentru că familia mă susține, pentru că avem stabilite foarte bine prioritățile și pentru că tot ceea ce predau părinților care vin la cursurile mele aplic mai întâi la mine acasă.
Ce te motivează cel mai mult în munca ta?
IN: De când sunt instructor Hand in Hand Parenting am trăit cele mai minunate momente. Primesc mesaje prin care părinții îmi mulțumesc pentru că fetița nu mai urlă ori de câte ori vede o muscă, că băiețelul a încetat să-și roadă unghiile, că mama este mai calmă de când aplică instrumentele oferite de mine sau că soții se înțeleg mai bine după ce au participat la curs. Astfel de momente mă umplu cu o energie și o bucurie atât de puternice încât simt că plutesc. Iar când am ocazia să mă joc sau că ascult plânsul unui copil și să-i privesc fața transformându-se, înseninându-se, atunci știu că fac exact ceea ce mi-am propus – să ajut părinții și copiii să construiască relații durabile bazate pe conectare și afecțiune.
Care crezi că sunt trăsăturile unui antreprenor de succes în România?
IN: Pentru a avea succes în România cred că o caracteristică importantă este să fii flexibil, trebuie să fii dispus să înveți continuu și să ignori vorbele celor care nu te încurajează. Pentru asta este foarte util să ai în jurul tău o comunitate. Ca instructor Hand in Hand Parenting fac parte dintr-o comunitate internațională de instructori care se ajută și se sprijină reciproc, atât emoțional cât și la nivel de business. In calitate de Manager al comunității Mamprenoare din Iași, mă bucur să afirm că am construit împreună cu Alina Bota, fondatoarea comunității naționale Mamprenoare și cu membrele comunității un fel de a trăi aparte, specific acestei comunități.
Pe 5 iulie, de la ora 18, la Clădirea Bursa Moldovei, va avea loc workshopul ”Și mămică, și antreprenor de succes” care este poarta de intrare în comunitate. Aștept mamele care sunt antreprenor sau care doresc să devină să participe, să ne cunoască și să vadă ce lucruri minunate fac antreprenoarele ieșene.
Crezi că există vreo diferență între o afacere condusă de un bărbat și cea condusă de o femeie?
IN: Eu cred că fiecare om vine în viață și în afaceri cu experiența proprie, care nu e nici bună, nici rea. Doar că l-a format într-un anume fel. Cred că este loc pe piață și chiar este nevoie atât de afaceri conduse de bărbați, cât și de afaceri conduse de femei. Ceea ce am putut eu costata e că femeile au un început mai greoi, își asumă mai puține riscuri și au ca prioritate principală familia. Odată lansate însă, ele au un parcurs foarte bun, leagă relații puternice și de durată, știu să se promoveze și să se adapteze la situații dintre cele mai diverse.
Ce sfaturi ai pentru un tânăr antreprenor aflat la început de drum?
Poate că e un clișeu, dar e foarte important să nu te dai bătut. Să cauți soluții, să înveți mereu și să-ți găsești oameni care iți văd și îți înțeleg potențialul.
Mulțumim Irina că ne-ai împărtășit din experiența ta ca antreprenor! Mult succes pe mai departe!