După o scurtă pauză, programul KineDok continuă seria de proiecții în incinta cafenelei Meru Iași, iar noutatea din această toamnă o aduc filmele de la festivalul One World Romania. Astfel, printre filmele din programul KineDok se vor strecura și patru filme care au fost proiectate la ultima ediție a festivalului din martie 2017. La fel ca până acum, intrarea este liberă pentru toți pasionații de filme documentare!
Festivalul One World Romania este primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România. A pornit sub egida festivalului cu acelaşi nume de la Praga, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh. În 2009, membrii echipei festivalului au înfiinţat Asociaţia One World Romania. În afară evenimentului din martie de la Bucureşti, asociaţia organizează diferite evenimente: programe educaționale (One World la Școală, Juriul Liceenilor), program de distribuție de film documentar (KineDok), program de recuperare a patrimoniului de film documentar (DVD-urile Sahia) și ecouri ale festivalului de-a lungul anului.
Meru Iași este o platformă artistică, independentă de orice tip de instituție de cultură sau formă de organizare instituționalizată, care are sediul într-o clădire monument istoric, participând astfel la revitalizarea patrimoniului arhitectural. Spațiul gravitează în jurul celor trei platforme pe care le presupune conceptul: Galeria de Artă MERU (dedicată proiectelor experimentale din aria artelor contemporane și susținerea artiștilor locali și nu numai), Atelierele individuale și comune (adresate artiștilor, creativilor, persoanelor care lucrează cu tehnici artistice), Galeria de Artă cu vânzare și Cafeneaua, ce fuzionează într-un spațiu comun.
MERU vă invită să vizionați o serie de 9 filme documentare după următorul program:
05.09.2017 Regina Tăcerii
19.09.2017 Tânărul patriot + Refugee Blues OWR
03.10.2017 Expirat
17.10.2017 Plimbare sub clar de lună cu bunicul
31.10.2017 Amintirile unui suflet penitent OWR
14.11.2017 Doar o răsuflare
28.11.2017 FC Roma
05.12.2017 Ne vedem în Cecenia OWR
19.12.2017 Bine ați venit la liceul nostru OWR
Regina Tăcerii (r. Agnieszka Zwiefka, 2014, Polonia, Germania)
Regizoarea o urmărește pe Denisa, o fată surdă de 10 ani dintr-o familie de romi din România, într-o așezare ilegală din Polonia, creând momente elaborate de cinema în care încearcă să-i vizualizeze viața interioară pornind de la muzica preferată și descoperind o lume a ritmului, a dansului și a imaginației. Rezultatul este un film strălucitor care, printr-o combinație de observație și mise-en-scène, are în formulă elemente de musical indian, și reușește să prezinte dubla marginalitate a Denisei într-o estetică ce dovedește deopotrivă compasiune și imaginație.
Tânărul Patriot (Du Haibin, 2015, China, Franța) – OWR
Născut la un an după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, Xiao Zhao e un tânăr idealist animat de un profund patriotism şi de o la fel de profundă pasiune pentru memoria lui Mao Zedong, care are aceeaşi zi de naştere cu el. Regizorul îl urmăreşte pe Zhao vreme de cinci ani, capturând amărăciunea şi dezamăgirea lui Zhao, care începe să vadă realitatea chineză dincolo de avântul naţionalist inițial, servesc drept filtru pentru o imagine vibrantă, dar neliniştitoare, a Chinei moderne.
Refugee Blues (Stephan Bookas, Tristan Daws, 2016, Marea Britanie, Franța) – OWR
În 1939 W.H. Auden a scris poemul „Refugee Blues“ inspirat de indiferenţa şi antagonismul cu care erau întâmpinaţi evreii refugiaţi din Germania nazistă în ţările în care căutau azil. În 2016 regizorii Stephan Bookas şi Tristan Daws montează imagini de viaţă cotidiană în tabăra de refugiaţi de lângă Calais împreună cu versurile lui Auden, citite de un refugiat.
Expirat (Kieran Kolle, 2017, Norvegia)
În Norvegiei, risipa de alimente este o problemă imensă. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a crește gradul de conștientizare a problemei, așa că plănuiesc un tur pe biciclete de-a lungul Norvegiei, singurul impediment fiind o regulă autoimpusă: nu vor consuma decât mâncare aruncată pe timpul cursei de aproximativ 3000 km.
Plimbare sub clar de lună cu bunicul (David Alræk, 2016, Norvegia)
O poveste despre legătura puternică dintre un bunic şi nepotul său regizor. Acesta îl urmăreşte creând noi amintiri, dupa ce este diagnosticat cu demență. Un documentar cu umor, filmat pe parcursul a nouă ani.
Amintirile unui suflet penitent (Cecilia Aldarondo, 2016, SUA, Puerto Rico) – OWR
La două decenii după ce unchiul ei, Miguel, a murit de SIDA, regizoarea începe să dezgroape un secret de familie: povestea acestui unchi homosexual, care s-a mutat din Puerto Rico la New York în anii ’80 pentru a-şi construi o carieră în teatru. Aldarondo mobilizează un întreg arsenal de fotografii, filme de familie, interviuri şi scene vérité filmate în prezent pentru a explora drama acestui om refuzat de ai lui.
Doar o răsuflare (Monica Lăzurean-Gorgan, 2016, România)
Filmul se axează pe natura puternic contradictorie a iubirii in viața de familie. Dobrin așteaptă să se întâmple un miracol pentru fiica lui, Denisa, să se poată ridica din scaunul cu rotile și să poată merge. Reiterând povestea lui Iov, această fabulă existențială despre iubire și credință prezintă schimbări complexe care au loc în cadrul dinamicii emoționale a familiei.
FC Roma (Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, 2016, Republica Cehă)
Sezonul trecut, o nouă echipă formată în principal din jucători romi a ajuns în cea mai slabă ligă de fotbal din Cehia, iar majoritatea oponenților au decis să îi boicoteze. Cu toate acestea, FC Roma câștigă majoritatea meciurilor pe care le joacă.
Ne vedem în Cecenia (Alexander Kvatashidze, 2016, Georgia, Estonia, Franța, Germania) – OWR
În 1999, un tânăr fotograf georgian se îndrăgostește de o jurnalistă franceză care trece prin Tbilisi în drum către Cecenia învecinată, unde războiul tocmai a izbucnit pentru a doua oară în aceeași decadă. O poveste personală despre ceea ce înseamnă războiul nu doar pentru jurnaliști, ci și pentru cei care ne credem la adăpostul păcii, pentru cei din regiunea Caucazului, pentru artiști și pentru relațiile de cuplu.
Bine ați venit la liceul nostru (Geneviève Dulude-De Celles, 2015, Canada ) – OWR
Regizoarea s-a întors în liceul pe care l-a absolvit: școala Fernand-Lefebvre din Sorel-Tracy, Quebec, datorită unei greve inițiate împotriva bullying-ului — un lucru suprinzător pentru un mic loc de provincie în care de obicei nu se întâmplă nimic. Elevii sunt intervievați separat, într-o serie de confesiuni stilizate, intime și meditative, care le creează spațiul pentru a-și expune temerile, dorințele și viziunea asupra societății, așa cum se vede dintr-un mic orășel.
Despre filmele din programul KineDok aici: www.kinedok.net/ro
Mai multe despre festivalul One World Romania puteți citi aici: http://oneworld.ro/2017/l/ro/filme