Te-ai întrebat vreodată de ce este atâta criză în viața noastră? De ce încă mai forăm după petrol și gaze când am observat clar că acest tip de energie poluează și nu este sustenabil?

Răspunsul ar fi Banii. Dar aceștia nu au valoare, au valoare doar atunci când le dăm noi valoare. Economiști îți vor spune ce pot face banii, dar valoarea lor va fii dată de noi. Ca banii să aibă valoare a trebuit să luăm ceva care era gratis sau care îl făceam unul pentru altul gratis și să cerem bani pe el. Transformând lucrurile în comodități pierdem contactul cu natura și cu comunitatea…astfel cu sine înșine![youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EEZkQv25uEs#t=283[/youtube] Esența omului se pare că nu are nici o legătură cu banii, ba chiar apare o disfuncționalitate mare, atunci când banii sunt puși pe primul loc. Ni se spune ca suntem indivizi separați printre alți indivizi separați, ce trăiesc într-un univers separat de ei înșiși. Nu sunt eu planta aceea, nu sunt eu animalul acela, nu sunt eu omul acela. În acest context al unei separări și al unei negații continue, în mintea nostră apare frica de singurătate și dorința de competiție, de a lua tu puterea de a fii tu mai sus de toți ceilalți, lupta pentru supraviețuire, frica de celălalt. Dar această viziune devine ineficientă. Frica nu mai este dorită, deoarece nu produce nimic altceva decât haos.

În loc de frică… oamenii rezonează mai degrabă cu compasiunea, comunitatea, abundența, natura… Schimbă-ți povestea sinelui! An de an, spiritul Crăciunului ne îndeamnă să facem această schimbare, e timpul să o aplicăm la un nivel planetar! Darurile de Crăciun, la nivel simbolic, vor să reprezinte acest model de economie, vechi decând lumea, al darului. Când conștientizezi că ai primit un dar, prima reacție este de a fi recunoscător. Hai să punem bazele unei economii bazate pe recunoștință, o economie a abundenței.