Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 1 din lista noastră:
Pudra de cuişoare cu 314.446 de unități / 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului). Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
Cuişoarele, muguri cu o aromă dulce-amăruie, conţin taninuri, betacaroten, flavonoide şi o substanţă foarte activă a uleiului de cuişoare-eugenolul, în proporţie de 90 % . Datorită acestui complex de substanţe tonice, cuişoarele au proprietăţi terapeutice antivirale, antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative şi antiulceroase, pentru a le enumera pe cele mai cunoscute.
„Cuişoarele sunt antioxidante foarte puternice, ele încarcă organismul cu energie, fortificând sistemul imunitar. Terapia cu aceşti muguri are un efect dovedit în combaterea infecţiilor, inflamaţiilor, în prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a îmbătrânirii premature. De aceea, le recomand în tratarea răcelilor, a oricăror afecţiuni respiratorii sau digestive (precum colita de putrefacţie şi balonarea), având efecte antibacteriene, sudorifice şi calmante.
Pont: Ceaiul de cuişoare calmează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele şi de sinuzită„, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.