Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.

Azi faceți cunoștinţă cu locul 10 din lista noastră:

Cacao pudră uscată şi neîndulcită cu 80.933 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului). Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Pudra de cacao se obţine din seminţele arborelui de cacao şi, cu cât este mai pură, cu atât beneficiile sunt mai puternice.
Ce aport nutritional are pudra de cacao
Medicii susţin că pudra de cacao este o alternativă sănătoasă la multe alte ingrediente pe care obişnuim să le consumăm, cum ar fi cafeaua cu frişcă sau diverse sortimente de cafea cu arome. Două linguriţe de pudra de cacao îţi furnizează 25 de calorii şi 1,5 g grăsime. Aceeaşi cantitate de pudra de cacao îţi oferă 14% din doză zilnică recomandată de fibre, 8% din doză zilnică recomandată de fier şi 14% din doză zilnică recomandată de magneziu.
De asemenea, pudra de cacao conţine o cantitate considerabilă de antioxidanţi puternici. Conform studiilor de specialitate, o cană de cacao fierbinte conţine mai mulţi antioxidanţi decât o cană de ceai sau un pahar de vin roşu.

Recomandăm mierea combinata cu cacao, rezultatul va fi un mus delicios de ciocolata. O a doua recomandare ar fi melasă cu pudră de cacao, rezultând într-o băutură caldă și delicoasă (1 lingură melasă, 2 linguri cacao, 250 ml apa fierbinte)


Beneficiile pudrei de cacao
1. Previne bolile de inima
Un consum regulat de pudra de cacao te poate ajută să îţi protejezi inima de boli. Ingredientele active din cacao îmbunătăţesc cu până la 30% circulaţia sângelui, scad tensiunea arterială, arterele devin mai rezistente, iar depunerile de colesterol rău încep uşor, uşor să se micşoreze. Astfel, creştere nivelul de colesterol bun, iar inima ta devine mai puternică în faţă ameninţărilor.
2. Scade riscul de cancer
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, pudra de cacao poate reduce considerabil riscul de cancer, deoarece protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Unul dintre tipurile de cancer ţinut la distanţă de pudra de cacao este cel intestinal.
3. Scade riscul de diabet
Pudra de cacao, care se regăseşte din plin şi în ciocolată amară, este un ingredient excelent împotriva diabetului, datorită magneziului pe care îl conţine. Acest oligoelement este esenţial în procesul transformării glucozei în energie. Cu cât nivelul de magneziu din organism este mai mare, cu atât riscul inflamaţiei şi cel al rezistenţei la insulină scade.
4. Combate depresia
Studiile privind beneficiile pudrei de cacao arată că această are capacitatea de a îmbunătăţi memoria, de a combate stresul, surmenajul psihic şi depresia, printre altele. Astfel, persoanele care trec printr-o perioada dificilă, sunt stresate şi au tendinţe depresive ar trebui să consume 2 căni de cacao pe zi.
5. Curată ficatul de toxine
Pudra de cacao eşe eficientă în detoxifierea ficatului, dar şi în îmbunătăţirea tranzitului intestinal.
6. Amână îmbătrânirea pielii
Un consum regulat de pudra de cacao poate contribui la îmbunătăţirea aspectului pielii şi la amânarea îmbătrânii. Acest beneficiu provine din antioxidanţii care se regăsesc în pudra fină de cacao. Aceştia protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi şi grăbesc regenerarea celulară.
Pudra de cacao poate fi consumată în lapte degresat sau poate fi adăugată în diverse preparate. Deşi are o mulţime de beneficii pentru sănătate, este recomandat să nu faci abuz de pudra de cacao, întrucât conţine grăsimi şi zahăr care ar putea duce la îngrăşare.

Așadar, Echilibrul să dăinuie întoate!