Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 11 din lista noastră:
Seminţele de chimen 76.800 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
In România, chimenul este printre puţinele condimente care cresc spontan, cu diferitele lui varietăţi, fiind întâlnit prin fâneţele şi pajiştile din zonele de deal, montane şi subalpine. Datorită arealului întins, există numeroase cunoştinţe în medicină populară despre utilizarea seminţelor sale. Deşi omniprezent în aceste locuri, există un mare impediment pentru culegători: creşte foarte răzleţ, iar seminţele sale, care sunt principala parte utilizată în terapie, sunt mult mai mici decât cele ale chimenului de cultură şi se scutură pe măsură ce se coc.
Medicamentele pe bază de chimen negru folosite pentru:
1. Migrenă
2. Căderea părului
3. Insomnie
4. Dureri la nivelul urechii
5. Mătreaţă şi exfolieri ale pielii
6. Impetigo – infecţie
bacteriană a pielii
7. Laringite
8. Disfuncţii endocrine
9. Acnee şi tot felul de boli ale pielii
10. Lepră
11. În cosmetică, pentru obţinerea
unui ten frumos
12. Pentru o recuperare rapidă în cazul fracturilor
13. Reumatism
14. Diabet
15. Hipertensiune
16. Nivel necorespunzător al colesterolului
17. Hepatită
18. Afecţiuni respiratorii
19. Colici şi diaree
20. Balonări şi digestive