Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 16 din lista noastră:
Salvia proaspătă cu 32.004 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Puterile salviei
Popoarele Mediteranei, pentru că patria salviei era Europa de Sud, se bucurau de harurile ei întreit: mirodenie, remediu şi medicament. Găteau cu salvie, iar medicii şi vindecătorii lor creau remedii cu ea.
Puterea ei cea mai căutată era aceea de a trezi iubirea: conţine estrogeni, hormonii iubirii şi ai dorinţei.
Estrogen se traduce prin ”hormonul care naşte dorinţa”. Firesc, dacă ne gândim că face parte din vechea familie a ierburilor Afroditei: rozmarin, cimbru, cimbrişor, oregano (maghiran şi sovârf), mentă,busuioc, melisă (roiniţă) sau levănţică.
Adevărul e că, stârnind iubirea, stârneşte şi bucuria şi pasiunea, adică cele trei care trezesc pofta de viaţă şi tămăduiesc prin ele însele.
Medicii din Evul Mediu aveau un proverb: „Cine vrea să trăiască mult trebuie să mănânce salvie în mai”. De ce în mai ? Pentru că mai este luna creşterii şi a vieţii în toi.
Cercetătorii spun că e una dintre cele mai bogate plante aromatice în compuşi antioxidanţi şi că are fier şi vitamina K.Dar, în afară de puterea de a dărui viaţă lungă şi o stare bună de sănătate, salvia are multe alte puteri ascunse: curăţă gura, gingiile, gâtul (folosită ca gargară) şi plămânii, stomacul, intestinele, pancreasul, ficatul, vezica biliară, rinichii (folosită ca infuzie) şi, prin urmare … ajută la vindecarea abceselor dentare, a gingiilor inflamate, sângerânde şi ulcerate, a aftelor, amigdalitei, faringitei, bronşitei, indigestiei, colicilor, răcelii şi gripei … ca una care e un antiseptic şi un antibiotic natural.
Alte virtuţi ale infuziei de salvie: uşurează digestia, întăreşte uterul, alungă durerile menstruale, reglează ciclul menstrual (amenoree, dismenoree) şi ajută doamnele să treacă mai uşor prin perioada pre-menopauzei şi menopauzei. Are şanse să transforme o femeie frigidă într-o femeie fericită şi o femeie sterilă într-una fertilă.
În plus îi întremează pe convalescenţi şi pe cei epuizaţi trupeşte, sufleteşte şi mintal, îi readuce la viaţă pe depresivi şi îi linişteşte pe anxioşi şi pe cei ce suferă de nevroze.