Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 21 din lista noastră:
Fructul de lyci (sau lechee)cu 25.300 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
Savoarea fructului ne duce cu gândul deopotrivă la căpşune, trandafir şi muscat, iar aroma variază în funcţie de gradul de maturitate. Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.
Proprietăţi utile – Lychee Lychee – cel mai puternic afrodisiac. Datorită aceastei calități în India este numit „rod al iubirii. În China, cred ca a manca litchi întăreşte inima. Pe lângă reducerea colesterolului „rau” și are proprietăți vasodilatatoare, datorită cărora este extrem de util în prevenirea aterosclerozei şi a altor
boli ale sistemului cardiovascular. De asemenea, lychee: este un tonic bun, ajută la normalizarea sistemului digestiv și avantajează pierderea în greutate.
itchi conţine şi riboflavină (vitamina B2), care joacă un rol crucial în metabolism şi în formarea globulelor roşii, a menţinerii sănătăţii pielii, a unghiilor şi a părului. Lipsa vitaminei B2 este indicată de buzele crăpate, ochii iritaţi şi sensibili la lumină. Litchi este bogat în minerale: potasiu, care scade tensiunea arterială, şi magneziu, care intră în compoziţia a numeroase enzime. De asemenea, fructul are efecte pozitive asupra glandelor, tumorilor, problemelor stomacale. Recomandat în anemie, util pentru constipaţie, în diabet, ulcere şi gastrite, precum şi bolile ficatului şi pancreasului.
Consumă cu încredere, dar și cu moderație (fiind un puternic depurativ) acest fruct și bucurăte de sănătatea e care o poate oferi.
Foarte bun pentru sanatatea pielii! Se recomandă pentru efectul său anti-îmbătranire!