Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 23 din lista noastră:
Polenul granule cu 24.700 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
Polenul – aliment funcţional
În medie, polenul poliflor conţine: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile şi insolubile 13-14%. O mare parte din proteinele pe care le conține sunt sub formă de aminoacizi, care se absorb direct, fără eforturi din partea organismului.
Astăzi se ştie tot mai mult despre necesitatea consumării de antioxidante, spre a preveni îmbătrânirea şi îmbolnăvirile, în special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A şi E, care se găsesc în mari cantităţi în polen. Dar o mai intensă acţiune antioxidantă o conferă polenului flavonoidele din compoziţia sa. Se consideră că unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decât vitamina E. Flavonoidele reduc incidenţa cancerelor, asociate regimurilor alimentare bogate în grăsimi saturate.
În polenul poliflor se găsesc mari cantităţi de provitamina A; în unele sortimente (salcâm galben) chiar de 20 de ori mai mult decât în morcovi.Vitamina P (rutin) este trofică a pereţilor tuturor vaselor de sânge, în special a capilarelor,previne hemoragiile, cu deosebire cerebrale şi retiniene; menţine metabolismul oxidativ al ţesutului nervos. Biotina are un rol cheie în metabolismul proteinelor, glucidelor şi lipidelor, precum şi în procesele de eliminare a bioxidului de carbon. În cantităţi importante se găseşte şi vitamina B3 (niacina) şi vitamina B1.
Polenul (o lingură) dizolvat în apă şi suc de lămâie, sau într-un suc fresh, se acoperă cea mai mare parte din necesarul zilnic de vitamina C.