Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 8 din lista noastră:
Pudra de roşcove (carob, ceratonia) 91.500 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
Pudra de roşcove
Este folosită că aliment de baza din cele mai vechi timpuri, datoria multitudinii de substanţe nutritive prezente în ea şi datorită costului redus de producţie.
Şi acum, 200 gr de pudra de roşcove bio costă 6-7 lei. O găseşti în magazinele naturiste.
Se obţine din păstăile copacului Roşcovă, care face parte din familia leguminoaselor (soia, fasole, mazăre, linte).
Pudra de roşcove (carobul) mai bună decât cacao în special pentru copii
1. Pudra de roşcove are o puritate maximă.
Cacao nu poate fi purificată 100%. Ea mai conţine peri şi fecale de animale.
2. Carobul conţine proteină completă şi fier, magneziu, sodiu, natriu.
Cacao conţine proteine şi magneziu, însă poate conţine şi plumb şi nichel.
3. Pudra de roşcove este o importantă sursă de Calciu. În plus, conţine mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%). E important că raportul Calciu/Fosfor din organism să fie peste 1,7, pentru absorbţia Calciului. Ceea ce în cazul carobului se întâmplă.
Cacao este un eliminator de Calciu din organism. Are puţin Calciu (51 mg%) şi foarte mult Fosfor (685 mg%), ceea ce împiedică absorbţia Calciului. În plus, conţine teobramina, cafeină şi teofilină, substanţe puternic eliminatoare de Calciu.
4. Pudra de roşcove este un aliment alcalin, care introduce bazicitate în organism ( bacteriile şi viruşii se dezvoltă doar în mediul acid).
Cacao în stare pură introduce aciditate în organism şi stimulează aciditatea gastrică.
5. Pudra de roşcove are un nivel entioxidant enorm, mai mare decât cacao, şi nu-i scade prin prelucrare.
Şi cacao are un nivel antioxidant mare, dar care scade în urmă prelucrării prin prăjire şi fermentare.
6. Carobului nu-i trebuie adăugat îndulcitori pentru a-i da gust bun. Are zaharuri proprii, similare celor din fructe. Nu conţine gluten sau lcatoza. Cacao are un gust nativ amar intens, de aceea trebuie adăugat zahăr, îndulcitori şi/sau derivate lactate (zer).
7. La carob, indicele glicemic e foarte mic, 15%.
La cacao, indicele glicemic e 20%.
8. Carobul poate fi consumat în siguranţă de persoanele cu astm, boli alergice sau auto-imune şi cancer.
Cacao este hiper-alergizanta. Persoanele alergice, astmaticii şi cei cu boli autoimune este indicate să nu consume cacao sau derivate.
9. Pudra de roşcove conţine pectine care se opun bolii de reflux gasto-esofagiene.
Cacao conţine baze xantice care determina boală de reflux gastro-esofagian.
10. Carobul inihba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene. În plus, conţine acid galic, care acţionează că şi analgezic, anti-alergic, anti-bacterian şi anti-viral. Cacao stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene. Stimulează astmul bronşic, rinitele alergice, infecţiile acute/cronice de cai respiratorii.
11. Carobul nu are efect excitant şi nici iritant. Creşte toleranţă gastrică şi pentru alte elemente, ajută digestia, se opune diareei şi balonării.
Cacao are un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeină conţinută.
12. Pudra de roşcove scade nivelul colesterolului.
Şi cacao degresată scade colesterolul.
13. Consumul repetat de carob aduce o mulţime de beneficii sănătăţii.
Consumul repetate de cacao (în special în ciocolată) are o mulţime de dezavantaje: alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli alergice, boli cronice, etc.