V-aţi întrebat ieri, probabil, ce este cu atât de multe posturi „verzi” pe pagina noastră?

Ei bine, ieri am sărbătorit Ziua Mondială de Acțiune pentru Climă, şi am sărbătorit-o cum se cuvine la Cuib, împreună cu cei de la Asociaţia de Permacultură, căutând soluţii pentru actualele crize de mediu: defrişările în masă, folosirea abuzivă a resurselor planetei, desertificarea, creşterea nivelului mării, topirea gheţarilor etc.

Concluziile la care am ajuns au fost  că putem acţiona local. Putem face lucruri aparent mici în comunitatea proprie care pot schimba (lumea) micro-climatul local, iar acest lucru va avea o influenţă inevitabilă şi pe plan global. Putem sădi grădini comunitare, putem interveni în media cu postări de informare şi conştientizare, putem schimba climatul social şi mental al comunităţii în care trăim prin exemplu personal şi optimism.

O altă soluţie ar fi folosirea Permaculturii, ca un mod de a lucra cu natura şi nu împotriva ei. Putem pune la punct un sistem de management holistic al situaţiilor de criză. Privind mai în profunzime natura lucrurilor şi  apelând la etică şi pricipii de sustenabilitate, omul poate înfluenţa mediul şi într-un mod pozitiv nu doar negativ.

Permacultura propune observarea naturii şi interacţiunea cu aceasta, stocarea energiei din natură şi folosirea ei ca energie regenerabilă. Propune o adaptare la schimbarile pe care le resimţim, dar cel mai important ne cere răbdare. Ritmul naturii este unui lent, această criză pe care o resimţim este defapt un răspuns la ritmul accelerat al societăţii, cu nevoile ei imediate şi lipsite de tact sau viziune.

Concluzii: Acţionează local; susţine-ţi comunitatea; observă natura şi fă lucruri mici, pe rând şi cu răbdare. Schimbându-ne stilul de a acţiona, modul de a vedea lucrurile, vom putea schimba şi mediul, de data aceasta în bine!

La Cuib, discuţiile au culminat cu prezentarea proiectelor organizate în cadrul proiectului Permacultură și Orașe în Tranziție. În cadrul acestui proiect s-au implmetat concepte de permacultură în grădini comunitare, gradini în şcoli, grădiniţe şi centre de plasament, în oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Brasov, Cluj.  S-au vizualizat etapele şi rezultatele tuturor activităţilor sperând la o continuitate a acestor inițiative.
Îi salutăm pe cei de la Asociaţia de Permacultură!

În curând Neaţa Iaşi va documenta progresul gradinilor comunitare şi sociale sădite în Iaşi în cadrul Proiectului Permacultură și Orașe în Tranziție!