Aflată la Târgu Mureș, Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, a declarat ieri că autoritățile doresc începerea în această toamnă a împăduririi a circa 20.000 de hectare de teren. Scopul împăduririi este de a preveni riscul de inundații și de a împiedica scurgerile de pe versanți și alunecările de teren.

„Noi vrem ca în această toamnă să începem lucrările la împădurirea unor terenuri, în special de pe bazinetele mici, pentru a preveni riscul de inundații. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri în regim de urgență pentru a diminua riscul alunecărilor de teren și a scurgerilor de pe versanți”, a spus ministrul.

“Începem lucrările de împădurire în această toamnă și le continuăm anul viitor, făcând o eșalonare astfel încât în maxim 2 ani să le finalizăm, pentru că sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecări de teren și de scurgeri de pe versanți”, a explicat Varga, citată de agerpres.ro.

Potrivit ministrului, pe lângă cele 20.000 de hectare de teren prevăzute a fi împădurite începând din această toamnă, proiectul de modificare a Codului Silvic (aprobat în Guvern și transmis Parlamentului), mai prevede împădurirea a încă un milion de hectare de teren până în 2030.

Autoritățile au identificat și sursele de finanțare. Pentru a atinge acest obiectiv, ministerul este în discuții pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini să le împădurească.