In sezonul rece imbracam copiii din cap pana in picioare, de aceea sunt foarte putin, sau deloc, expusi la razele soarelui. Prin urmare, sinteza de vitamina D, proces care are nevoie de razele ultraviolete pentru a se produce, este de multe ori deficitara. Daca vremea rea se prelungeste mult si pe durata primaverii, atunci deficitul de vitamina D se poate acutiza cu efecte ce au urmari inclusiv in viata de adult. Iata care sunt riscurile si ce solutii ai pentru a le evita.
Picioarele si coloana se pot stramba
Lipsa vitaminei D este periculoasa in cazul copiilor fiindca poate duce la rahitism, afectiune care consta in deformarea oaselor scheletului. Picioarele se pot deforma sub forma de paranteze sau in forma de X, iar colona se poate curba sub forma de C sau de S. De asemenea, forma capului si a coastelor copiilor care sufera de rahitism poate fi modificata. Astfel, coastele pot fi evazate, adica iesite spre exterior, iar capul poate fi plat in partea din spate din cauza intarzierii cu care se inchide fontanela. In Romania, nou-nascutii sunt tratati preventiv cu Vitamina D sub forma de picaturi, pana la varsta de un an si jumatate. Insa, dupa aceasta varsta, riscurile nu sunt cu mult diminuate si ar trebui sa te preocupi in continuare ca cei mici sa aiba suficienta vitamina D in organism.
Toamna, iarna si primavara, cazurile de carenta sunt frecvente
Carenta de vitamina D poate aparea in orice sezon. Literatura de specialitate a raportat o crestere a acestei probleme de sanatate odata cu utilizarea tot mai larga a cremelor de protectie solara. Multi parinti ii protejeaza pe cei mici cu astfel de creme pe toata perioada anului de teama arsurilor solare si a riscului de cancer de piele pe care acestea la implica, dar, ca efect secundar, cresc cazurile de rahitism. Totusi, frecventa carentei de vitamina D este mai insemnata pe parcursul iernii si a anotimpurilor de tranzitie: toamna si primavara.
Ia masuri!
Deformarile osoase care pot aparea pe fondul deficitului de vitamina D ne urmaresc toata viata. De aceea, este bine sa iei masuri preventive, astfel incat cei mici sa nu ajunga la stadiul in care sa aiba carente. Produsul Vitamin D3, 29,60 ml cu gust de fructe, de la Secom®, are concentratia optima pentru stari carentiale de vitamina D3. Produsul este 100% natural si este extract din lanolina, valabil trei luni de la desigilare. Vitamin D3 de la Secom® contribuie la utilizarea normala a calciului si a fosforului in organism, la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange si la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular. De asemenea, Vitamin D3 sustine santatea danturii. Mai mult, produsul favorizeaza functionarea normala a sistemului imunitar, sustine procesul de diviziune celulara normala si reduce riscul de carenta de vitamina D3. Forma de prezentare este lichida, pentru absorbtie optima, iar produsul poate fi amestecat cu bautura preferata a copilui pentru a facilita administrarea. Vitamin D3 de la Secom® este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie.

Sursa: sfatulparintilor.ro