Ni se întâmplă uneori să avem poftă de ceva dulce sau de ceva sărat, de fructe sau de prăjeli. Fiecare poftă în parte este în realitate un mesaj transmis de către organismul nostru, pentru că fiecare poftă corespunde unei carențe de vitamine, minerale sau acizi grași.
Creierul ne indică întotdeauna lipsa anumitor nutrienți necesari organismului. De ce sunt importanţi aceşti nutrienţi? Deoarece ei participă la diferite şi numeroase procese care au loc în organismul uman. Dacă unul din nutrienţi lipseşte sau se află într-o doză foarte mică, atunci se instalează starea de foame. Până în momentul în care îi oferim organismului toţi nutrienţii necesari, poftele nu sunt niciodată satisfăcute şi vom avea tendinţa de a mânca tot mai mult. Folosind o sursă rapidă de energie lucrurile se vor înrăutăţi, deoarece atunci când energia va scădea vom avea tendinţa de a consuma o băutură dulce sau chipsuri pentru a putea creşte nivelul zahărului din sânge.
Vă prezentăm câteva dintre cele mai des întâlnite pofte şi nevoile reale pe care organismul le transmite prin intermediul lor.
Pofta de carbohidraţi (orez, cartofi, paste, pizza) – reprezintă un semn al lipsei unor nutrienţi, mai ales acizi graşi esenţiali. Această poftă ar putea fi rapid eliminată (în câteva zile), prin suplimentarea dietei zilnice cu acizi graşi esenţiali prin includerea în meniu a două linguriţe cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, ulei de argan alimentar sau ulei de peste. Se recomandă să renunţaţi la produsele de patiserie din făină albă şi să optaţi pentru cele integrale, dar şi pentru cartofi dulci sau dovleac la cuptor.
Pofta de grăsimi, adică pofta de mâncare grasă, indică tot un deficit de acizi graşi esenşiali, dar în acelaşi timp este un semnal de alarmă că nivelul calciului din organism este scăzut. Calciul se găseşte, în mod natural, în boabele de muştar, ceapă, broccoli, legume, susan, ouă, napi, brânză şi lactate în general.
Pofta de sărat indică o carenţă de sodiu în organism. În mod natural sodiul se găseşte în aproape toate legumele, lactatele şi în ouă, însă în cantități reduse. Este omniprezent în produsele din comerţ, care conţin conservanţi (nitrit de sodiu, benzoat de sodiu, etc.) şi aditivi (glutamat monosodic). Aportul alimentar al acestor tipuri de sodiu este uneori mai mare decât cel al sării de bucătărie. Din acest motiv, se recomandă mare atenţie: reducerea consumului de produse gata preparate din comerţ precum şi a cantităţii de sare folosită la gătit (ideal sare de mare sau sare de Hymalaya). Consumul regulat de legume fierte în abur poate reduce acest dezechilibru, eliminând pofta de sare. De asemenea, consumul de lapte proaspăt (nefiert) poate reduce semnificativ pofta de sărat. Atenţie, însă, laptele trebuie să fie cât mai puţin procesat, cât mai aproape de starea sa naturală. Pofta de sărat poate indica şi o anxietate; in acest caz, se recomandă creşterea aportului de vitamina C (din citrice, legume, cătină), potasiu (smochine şi stafide) şi nu în ultimul rând, de magneziu (spanac sau orice altă legumă cu frunze închise la culoare). Magneziul este un ”sedativ” natural.
Pofta de dulce (ciocolată) poate sugera un deficit de vitamina B şi/ sau un deficit de magneziu. Includerea în meniul zilnic a suplimentelor minerale ar putea pune capăt acestor pofte. Pe de altă parte poate fi şi un semn de stres. O soluţie potrivită ar fi o plimbare de o jumătate de oră sau un alt tip de mişcare moderată care vor creşte nivelul serotoninei şi va diminua pofta de dulce.
Pofta de legume şi fructe ar putea însemna că organismul nostru ar putea avea o lipsă de enzime, cauzată de un consum prea mare de mâncăruri preparate termic, deoarece enzimele sunt distruse în urma expunerii lor la temperaturilor ridicate. Ştim cu toţii că prin fierbere se distrug vitaminele din fructe şi legume. Alte cauze ar mai putea fi abuzul de carne (proteine şi grăsimi) şi dulciuri pentru descompunerea cărora este nevoie de enzimele din fructe şi legume crude. Şi consumul de alcool şi/ sau cafea poate fi vinovat de apariţia acestor pofte.
Pofta de lactate poate transmite mai multe mesaje din partea organismului, printre care şi unele semnale de alarmă cu privire la apariţia unor boli perioculoase: osteoporoză, insuficienţă tiroidiană, insuficienţă renală, ciroză hepatică etc. De asemenea, pofta de lactate ar putea indica şi un deficit de triptofan şi lisină, două substanţe, ambele aminoacizi, care se găsesc în alimente. Lipsa acestor aminoacizi declanşează afecţiuni ale glandei pineale, care se manifestă prin insomnii, stres şi nervozitate. Însă, de cele mai multe ori, pofta de lapte ne trasmite că avem o carenţă de calciu şi fosfor. Calciul şi fosforul participă la structura oaselor şi a dinţilor, iar echilibrul calciu/ fosfor favorizează absorbţia primului. Zincul şi seleniul, sunt minerale care ajută în lupta contra radicalilor liberi şi a îmbătrânirii premature a celulelor, întăresc sistemul imunitar al organismului şi previn apariţia aterosclerozei.
Pofta de alimente acre (lămâi, murături, borş, oţet) ar putea indica o dischinezie biliară. O altă cauză posibilă ar fi consumul exagerat de alcool şi grăsimi. Însă aceste pofte anunţă şi unele afecţiuni gastrice, hipoacide, hepatice, hipertiroidie, insuficiență corticosuprarenală. De cele mai multe ori, dacă veţi consuma seminţe, nuci, alune şi fructe această poftă va dispărea. Şi o ciorbă de legume acrită cu puţină lămâie poate suplini carenţele.
Pofta de amar (grapefruit, pelin, anghinare) este un semnal de alarmă pentru posibile afecţiuni cardiovasculare, deoarece alimentele amare curăţă sângele de toxine şi îi uşurează circulaţia spre inimă. Încercaţi să consumaţi cu moderaţie grapefruit şi începeţi să faceţi un minim de mişcare, în special exerciţii cardio.
Pofta de alimente iuţi precum şi poftele din perioada premenstruală indică o scădere a nivelului de zinc din organism. Indiferent că vă este poftă de îngheţată, ciocolată, fructe rare şi exotice, încercaţi să consumaţi banane, proteine (din carne roşie sau ciuperci, linte, soia, etc.), rădăcinoase, salată verde,nuci şi seminţe. Ele vor suplini necesarul de zinc şi vă vor ajuta să vă simţiţi mai bine. De asemenea, în perioada premenstruală se recomandă să consumaţi mai multe alimente bogate în calciu decât de obicei (susan, migdale, etc)

Sursa: saptamanamedicala.ro