Într-o perioadă în care fiecare anunţ de angajare strânge câteva sute de CV-uri, şansele de a îţi găsi un job sunt mult mai mari dacă afli de posturi care nu sunt încă scoase la concurs.

Secretul angajării în secolul 21 este networkingul
„Mulţi experţi susţin că până la 80% dintre joburile disponibile în piaţă nu sunt de fapt publicate, deşi cifra este greu de verificat. Unde sunt aceste posturi şi cum poţi ajunge la ele?”, se spune într-un articol din USNews.com.

Există câteva strategii care te pot duce la joburile vacante înainte ca acestea să fie publicate:

– Aplică spontan. Dacă îţi trimiţi CV-ul şi o scrisoare de intenţie inteligentă la firmele unde ai dori să lucrezi, este posibil să dai de un job vacant înainte ca acesta să fie scos la concurs. Mulţi manageri de recrutare apreciază aplicaţiile pe care le primesc fără ca firma să aibă anunţuri publicate. Important este să te interesezi cât mai atent cui trebuie să trimiţi CV-ul.

– Intră pe pagina de cariere a firmelor care te interesează. Multe firme sunt reticente să publice anunţurile de recrutare în alt loc decât pe site-ul propriu. Dacă verifici constant aceste secţiuni HR, poţi unul dintre puţinii care vor ştii de existenţa unui post vacant.

– Păstrează relaţiile de la târgurile de joburi. Încearcă să păstrezi legătura cu oamenii de HR pe care îi întâlneşti la un târg de joburi. Intră în legătură cu ei pe site-urile de socializare şi care fac angajări. Aceştia îţi pot furniza pe viitor informaţii preţioase despre joburile vacante şi încă nepublicate din companiile respective.

– Foloseşte-ţi prietenii de pe Facebook în căutare. Cea mai bună metodă de a ajunge la un job nepublicat este să afli de existenţa lui de la un angajat din compania respectivă. Un număr mare de firme apelează la recomandările făcute de proprii angajaţi. Vorbeşte cu foştii tăi colegi şi aminteşte-le prietenilor de pe Facebook să te anunţe când aud de un post liber.

– Caută-i pe cei care decid angajările la evenimente. Nu trebuie să lipseşti de la conferinţele unde îi poţi întâlni pe angajatori. Secretul angajării în secolul 21 este networkingul, trebuie să îţi lărgeşti în permanenţă reţeaua de contacte.