O echipă de cercetători de la o universitate britanică a inventat un monitor care poate detecta momentele în care nu suntem atenţi la ecranul calculatorului la locul de muncă, cu scopul de „a creşte productivitatea angajaţilor”.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Saint Andrews, Scoţia, noul sistem – „Diff Displays” – a fost conceput pentru a reduce sursele de distragere de la muncă şi pentru a creşte productivitatea angajaţilor, scrie Daily Mail.

Modalitatea de funcţionare constă în montarea unei camere de filmat deasupra spaţiului de lucru ce poate identifica ochii utlizatorului, pentru a observa dacă se uită la computer sau nu.

[youtube width=”740″ height=”444″]http://youtu.be/tdtxVwF3EOg[/youtube]

Echipa din spatele noului sistem a precizat că tehnologia aceasta nu are obiectivul de a-i supraveghea pe angajaţi, ci doar să se asigure că nu trec cu vederea nimic nou care apare pe ecran.

Potrivit cercetătorilor, invenţia ar juca un rol esenţial în medii unde munca prezintă constant un nivel înalt de presiune, precum camerele de control al traficului aerian, unde angajaţii trebuie să fie atenţi la mai multe ecrane în acelaşi timp.

Sistemul reduce eventualele motive de distragere prin atenuarea părţilor din ecran care rămân statice şi prin evidenţierea subtilă a schjimbărilor care au loc în afişaj de-a lungul timpului.

Când utilizatorul îşi întoarce privirea la monitor, sistemul revine rapid la conţinutul actual al ecranului prin diferite forme de animaţie.

Un studiu al activităţii sistemului timp de o săptămână de muncă a indicat o reducere a numărului de cazuri în care angajaţii şi-au mutat atenţia între afişajele monitorului.

„Într-o lume în care afişajele electronice încep să ne înconjoare şi să ne caute atenţia, tehnologiile care se concentrează pe lipsa de atenţie devin cu atât mai importante”, este de părere doctorandul Jakub Dostal, care lucrează la Şcoala de Informatică de la Universitatea din St. Andrews.

„Diff Displays este un exemplu de tehnologie de afişaj inteligent care poate fi uşor instalată şi poate avea un impact pozitiv asupra a probabil miliarde de utlizatori.”

Potrivit Daily Mail, cercetătorii de la St. Andrews au pus la dispoziţie pentru descărcare sistemul Diff Displays pentru Microsoft Windows.