Dupa un tur de forta prin tara – Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova – unde s-a desfasurat preselectia pieselor inscrise in concursul Eurovision 2013, juriul a incheiat auditiile pentru Eurovision la Bucuresti. Dintre cele 32 de melodii calificate, telespectatorii impreuna cu juriul de specialisti vor alege, pe parcursul a doua semifinale, pe 23 si 24 februarie 2013, melodiile care vor concura apoi in finala de pe 9 martie. Toate cele trei spectacole – semifinalele si finala vor fi transmise in direct de TVR 1, TVR HD, TVR International si online, pe www.tvrplus.ro.

„Desi initial am anuntat un numar de maxim 28 de piese pentru semifinalele Eurovision, calitatea melodiilor inscrise in preselectie a determinat juriul sa accepte un numar mai mare. Vor fi 32 de melodii care se vor intrece in semifinale, din fiecare semifinala calificandu-se apoi cate 6. Toate cele 32 de melodii vor putea fi ascultate si vizionate de fanii Eurovision pe www.tvr.ro/eurovision incepand de luni, 18 februarie.”, a declarat Dan Manoliu, manager de proiect Eurovision.

Nepoata lui Carlos Santana (Renee Santana), Robert Turcescu si trupa, Luminita Anghel, Elena Carstea, Electric Fence, Tudor Turcu, Cezar Ouatu, Alin Vaduva, Andrei Leonte se numara printre cei pe care ii vom vedea pe scena concursului Eurovision 2013.

Printre cei care s-au inscris in concursul Eurovision, care au participat la preselectii, dar nu s-au calificat, se numara Raluca Ocneanu, Irina Tanase (fosta concurenta la Vocea Romaniei), AG Weinberger, Ralflo, Daniel Robu, Maria Buza, Tiptil, Andreea Lazar.

Castigatorii X Factor, Andrei Leonte si Tudor Turcu au participat la auditiile pentru Eurovision, Andrei Leonte inscriind in concurs trei melodii. Cezar Dometi si Irina Tanase, concurenti cu prestatii live foarte apreciate in spectacolele de descoperire de voci de la noi, au concurat la preselectiile pentru Eurovision de la Bucuresti.

Din cele 148 de melodii inscrise, 104 au intrat in preselectiile de la Bucuresti din 13 si 14 februarie, restul fiind audiate de juriul de specialitate la Studiourile Teritoriale ale TVR. Selectia nationala Eurovision 2013 a starnit mare interes si in afara Romaniei. Interpreti si compozitori din Marea Britanie, Turcia, Israel, Suedia sau Franta au inscris melodii pentru concursul din Romania.

Regulamentul concursului si informatii suplimentare pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa www.tvr.ro/eurovision.