Cum să nu mai cauți alinare în mâncatul excesiv?

În viaţă, oameni, şi nu numai, se pare că au nevoie de un nivel X de stare de bine, iar acest nivel îl pot obţine în moduri diferite.

Tratând acest subiect,  Mark Wilson, specializat în psihobiologie în cadrul Universităţii Emory a realizat un experiment pe maimuţe. Un mod prin care maimuţele observate de el se simţeau bine, era prin dominanţă. Cu alte cuvinte, maimuţele se simţeau bine când erau „în top”. Însă acesta nu era singurul mod prin care ele se simţeau bine.

În mod normal, femelele dominante de maimuţe rhesus sunt cele care mănâncă ceva mai mult decât restul grupului. Deşi mâncarea este suficientă, maimuţele cu statut mai scăzut nu par să aibă foarte multă poftă de mâncare. Anxietatea produsă de faptul că trebuie să li se supună altora pare să le reducă apetitul, cel puţin atunci când vine vorba de dieta lor obişnuită săracă în grăsimi şi bogată în fibre.

Dar, oare ce se întâmplă dacă animalele sunt ispitite cu echivalentul ciocolatei sau al îngheţatei pentru maimuţe?! Mark Wilson a testat asta şi a constatat că atunci când maimuţelor cu un statut scăzut li s-a dat mâncare îndulcită, ele au manifestat rapid o poftă de mâncare. Astfel, ele au început să aibă un aport caloric mult mai mare ca superiorii lor. Mai mult, în timp ce maimuţele cu statut înalt mâncau alimente îndulcite doar ziua, cele supuse le consumau şi în timpul nopţii.

Wilson a explicat că un regim alimentar bogat în zahăr stimulează producţia de dopamină din creier. În timp ce maimuţele dominante îşi iau dopamina din interacţiunile sociale, cele subordonate nu au parte de acest lucru. Din acest motiv, acestea din urmă fac abuz de alimentele bogate în calorii pentru a-şi satisface nevoia de dopamină.

Aşadar, când vine vorba de oameni, se pare că dacă noi nu atingem un nivel X de stare de bine, atunci suntem predispuşi la dependenţe de toate felurile (de mâncare, de exerciţii, de cumpărături, de jocuri de noroc etc).

Ca urmare a acestor rezultate, specialiştii ne sfătuiesc să încercăm să găsim confort în alt fel şi nu în a ne refugia în mâncare.

 

Sursa: descopera.ro