Ciocolata este recunoscută pentru faptul că scade nivelul de colesterol din sânge, că previne apariţia bolilor de inimă şi că ţine la distanţă depresia, dar un grup cercetătorii de la două universităţi diferite susţin că o pot face mai sănătoasă decât este în prezent. Cum? Citiţi în rândurile de mai jos

Cercetătorii de la Universitatea din Ghana împreună cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ghent din Belgia susţin că au descoperit o modalitate prin care pot face ciocolata mai sănătoasă decât este.

Secretul constă în modificarea procesului de obţinere a ciocolatei din boabele de cacao. Astfel, pentru a amplifica şi mai mult efectele ciocolatei, Emmanuel Ohene Afoakwa, de la Universitatea din Ghana, şi echipa sa, au adăugat o etapă la procesul care este folosit pentru a transforma boabele de cacao în ciocolata pe care o găseşti în magazin. În procesul convenţional de creare a ciocolatei, boabe de cacao sunt prăjite pentru a forma un produs gustos de ciocolată. În perioada de prăjire, boabele pierd o parte din antioxidanţi (polifenoli).

Cercetătorii au depozitat păstăile de cacao înainte de procesul de fermentare şi prăjire, în speranţa de a reţine o parte din substantele nutritive pierdute. Apoi, au adăugat o a doua modificare: au prăjit boabele de cacao la o temperatură mai scăzută decât în mod normal. Boalele au fost prăjite la 116 grade Celsius timp de 45 de minute, în loc de 120-120 de grade Celsius timp de 10-20 de minute.

Astfel, experţii au descoperit că aceste boabe conţin mai mulţi polifenoli şi au o activitatea antioxidantă mai mare. “Acest lucru ajută procesele de fermentaţie şi îmbunătăţeşte capacitatea antioxidantă din boabe, precum şi aroma”, precizează cercetătorii.