Daca va simtiti obositi tot timpul, fara a face efort fizic excesiv si in ciuda faptului ca va odihniti suficient, atunci aveti motive de ingrijorare. Viata moderna este destul de accelerata si agitata, incat multi dintre oameni nu au timp sa se gandeasca la sanatatea lor. Cunoasterea factorilor care ar putea contribui la cresterea nivelurilor energiei si care pot imbunatati stilul de viata este foarte importanta.
Exista o serie de boli, cum ar fi probleme ale tiroidei, ale vezicii biliare si ficatului, alergii, deshidratare, diabet si artrita, care pot avea ca rezultat niveluri diminuate de energie. Femeile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta probleme cu glanda tiroida sau vezica biliara. Boli grave, cum ar fi anemia, cancerul si afectiunile cardiovasculare, pot reduce energia si vitalitatea. Utilizarea excesiva a unor medicamente poate avea ca efect advers oboseala (printre acestea se numara diureticele si antihistaminicele).
Oboseala este mai mult decat o stare de somnolenta. Daca aveti un nivel redus de energie, care nu poate fi explicat de alti factori, cum ar fi lipsa de somn, alimentatie precara sau stres, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra. Iata cateva dintre bolile care pot fi cel mai frecvent cauza oboselii si care pot avea impact asupra longevitatii, daca nu sunt descoperite si tratate:
- anemia
- depresia
- anomalii ale functiei glandei tiroide
- boli autoimune
- cancer
- diabet
- boli cardiovasculare
- infectii.Deficitul de vitamine si lipsa de activitate fizica pot fi principalele cauze ale unui nivel scazut de energie. Multi dintre adulti sunt sedentari si consuma alimente nesanatoase, ca si un numar important de copii care mananca deseori alimente nesanatoase, beau sucuri dulci si petrec ore in sir in fata calculatorului, in loc sa se bucure de sporturile in aer liber care ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si stimuleaza metabolismul.