Peste 20 de ONG-uri din România au semnat o scrisoare deschisă în care solicită Parlamentului să nu mai finanțeze cultele religioase de la bugetul de stat, ci să redirecționeze aceste fonduri către domenii precum educația, cercetarea și sănătatea.

Solicitarea ONG-urilor vine în contextul discuțiilor în plen asupra bugetului pe 2013.
Anual, statul oferă cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României, valoare anunțată de Patriarhia BOR, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Secular-Umaniste din România. Pe de altă parte, nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.

”În decembrie 2012, ASUR a inițiat o petiție adresată primarilor, în care solicitam să nu mai aloce bani cultelor. Acum, continuăm demersurile în acest sens, prin apelul lansat către Parlament. Atât noi, cât și celelalte organizații semnatare dorim să atragem atenția parlamentarilor că sumele strânse din taxe și impozite trebuie folosite în interesul direct al contribuabililor și nu pentru susținerea cultelor, care sunt organizații private” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.
ONG-urile vor o „contribuţie opţională”
„Cu această ocazie ne reafirmăm poziția privind necesitatea adoptării Legii Contribuției Bisericești pentru a înlocui subvenționarea cultelor de la buget printr-o contribuţie opţională, colectată după sistemul din Germania”, a mai explicat Pătrașcu.

Scrisoarea deschisă va fi trimisă în cursul zilei de azi președinţilor celor două camere ale Parlamentului, primului-ministru, şefului Reprezentanţei Comisiei Europene, şefului misiunii FMI şi directorului biroului Băncii Mondiale în România.

ONG-urile semnatare:
Asociația Secular-Umanistă din România
ActiveWatch
Expediție în Cultură
Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Fundația Population Services International in Romania
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Start Focus
Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
Asociatia REPER21
Asociația EPAS
Asociația ACCEPT
Fundația Alături de Voi
Fundația PACT
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Green Hours & Teatrul LUNI
Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
Asociația Edusfera
Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație
Grupul h.arta
Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) Asociația Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie – RPER (Franța)

Lista rămâne deschisă și altor organizații care vor să se alăture demersului.