Întrebarea-cheie a începerii unei mici afaceri, “PFA sau SRL?”, nu are un singur răspuns. Acesta variază în funcţie de posibilităţile şi de preferinţele fiecăruia.

Principala diferenţă între cele două forme de înregistrare a afacerilor e răspunderea proprietarului: în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), proprietarul răspunde în faţa creditorilor, fie că e vorba de stat sau de privaţi, cu patrimoniul firmei. De cealaltă parte, persoana fizică autorizată (PFA) răspunde cu averea personală. Odată trecuţi de calculul acestui risc, întreprinzătorii trebuie să se gândească la forma de înregistrare pe care şi-o permit. Este foarte important de ştiut că nu-ţi poţi face PFA în orice domeniu de activitate, pentru multe fiind nevoie de calificare sau studii.

Pentru SRL nu este nevoie de calificare. Singurele condiţii sunt existenţa unui sediu social (valabilă şi în cazul PFA) şi a unui capital social de minimum 200 de lei.

Un avantaj al PFA este că nu ai nevoie de un contabil care să-ţi semneze bilanţul. Deci, o cheltuială în minus, de minimum 150-200 de lei pe lună, pentru că îţi poţi ţine singur evidenţa veniturilor şi cheltuielilor. În schimb, relaţia cu statul, în speţă Ministerul Finanţelor, devine foarte “personală“.

Statul percepe un impozit de 16% pe veniturile realizate de o PFA, şi de-aici începe un mic calvar. Pentru ca acest impozit să poată fi determinat, statul te obligă să depui trimestrial la Administraţia Financiară pe a cărei rază se află sediul social o declaraţie de anticipare a veniturilor. În ce constă ea? Într-un formular tip, în care trebuie să completezi suma veniturilor nete pe care crezi că le vei face în anul curent. Odată cu aceste declaraţii, plăteşti şi “ratele” trimestriale de impozit.

Cum se estimează venitul anual? De obicei, pe baza veniturilor de anul trecut. De plata impozitului real, oricum, nu scapi, pentru că Finanţele fac o regularizare a veniturilor nete din anul de referinţă.

Astfel, pe baza documentelor justificative privind veniturile şi cheltuielile unei PFA pe întreg anul (jurnal de încasări şi plăţi, inventar, registrul unic, facturi, chitanţe), Finanţele calculează venitul net şi stabilesc impozitul anual de plată.

Dacă acesta e mai mare decât suma plăţilor trimestriale anticipate, PFA este obligată să completeze suma, dacă impozitul regularizat este mai mic, PFA va primi banii înapoi.

PFA

  • preţ de înfiinţare la firme specializate – 350 de lei
  • Plusuri

– contabilitate în partidă simplă
– nu există registru de casă (câştigurile pot fi folosite oricând, iar banii scoşi din firmă nu sunt impozitaţi ca dividende)
– impozitare asupra veniturilor estimate (poţi beneficia de “credit” fiscal fără penalizări)
– impozit de 16% pe venitul net

  • Minusuri  

– răspunderea în faţa creditorilor (inclusiv statul) cu averea personală Constrângerea studiilor de specialitate în domeniul de activitate

SRL

  • cu plata impozitului pe profit: preţ de înfiinţare la firme specializate – 500-600de lei
  • Plusuri

– libertate în ce priveşte alegerea obiectu-lui de activitate şi a numărului de angajaţi
– cheltuielile pentru desfăşurarea activităţii şi investiţii intră în calculul impozitului

  • Minusuri

– profitul, după impozitare, poate fi tras prin dividende care sunt impozitate din nou cu 16%.

 

Sursa : www.money.ro