Iarna are farmecul ei, dar, ca in orice sezon, problemele de sanatate ne pandesc la fiecare pas. Temperaturile scazute pot duce la hipotermie si soc termic, la degeraturi, iar neatentia pe zapada sau gheata poate avea urmari grave, precum fracturile.
De aceea, este important sa identificati in timp util fiecare problema si sa invatati sa acordati primul ajutor. Cand in casa sunt 20 de grade Celsius, iar afara tot 20, dar cu minus, se poate vorbi de o diferenta de temperatura de aproape 40 de grade – un adevarat soc termic – care poate fi fatal pentru persoanele care sufera de boli cronice, de exemplu. Persoanele care nu au posibilitatea sa stea acasa atunci cand e ger trebuie sa se imbrace corespunzator, acoperind extremitatile (fata, urechile, mainile si picioarele). Primul indicator in recunoasterea unei fracturi este durerea care creste in intensitate in momentul palparii sau deplasarii.
Varstnicii trebuie sa evite pe cat posibil expunerea la frig, iar iesirile trebuie sa se realizeze cu atentie. Organismul trebuie protejat cu mai multa atentie decat in cazul tinerilor. Seniorii trebuie sa se acomodeze treptat cu frigul, sa nu iasa fara caciula, manusi si fular, care trebuie sa acopere atat gura, cat si nasul, pentru a nu inhala aer rece.
Fracturile
Fracturile sunt o serie de leziuni care intervin in continuitatea osului in urma unor traumatisme mai mult sau mai putin puternice. De multe ori, pacientul se afla in imposibilitatea de a folosi membrul afectat. Primul ajutor nu consta in niciun caz in repozitionarea structurii osoase, ci cel mult in imobilizarea membrului, pentru a evita agravarea leziunii. Pentru asta sunt necesare fie atele speciale, fie obiecte improvizate care sa le substituie rolul. Daca aveti de-a face cu o fractura deschisa, atunci imobilizarea se face in pozitia in care membrul a fost gasit, iar daca fractura este inchisa, se intinde usor membrul pana la limita durerii inainte de fixarea atelelor.
Degeraturile
Daca nu sunteti imbracati corespunzator, timpul petrecut afara, in ger, poate duce la degeraturi. Primul ajutor se realizeaza astfel: persoana in cauza trebuie dusa intr-un loc adapostit, unde i se ofera lichide calde si se inlatura factorii care impiedica circulatia sangelui (in special imbracamintea si incaltamintea de la nivelul zonelor inghetate). Atentie! Nu se frectioneaza zonele afectate cu zapada, iar in cazul degeraturilor grave (profunde), reincalzirea regiunii degerate nu se face decat la unitatea spitaliceasca, intrucat exista riscul de infectie.
Socul termic
In conditii de ger, imbracamintea trebuie sa fie din fibre naturale (care sa permita corpului sa respire), iar trecerea de la cald la frig, si invers, sa se faca treptat. In caz de hipotermie, de exemplu, victima trebuie dusa la caldura si acoperita cu paturi calde, insa nu este indicat sa i se dea alcool sau sa fie incalzita brusc (cu surse externe, de genul radiatoarelor ori caloriferelor), intrucat exista riscul de leziuni si soc termic. Acesta din urma se poate manifesta prin ameteli, slabiciune, greata, varsaturi, uneori crampe musculare si dispnee.
Primul ajutor in aceste conditii consta in transportarea victimei intr-o incapere cu temperatura optima, unde i se vor oferi lichide. In acelasi timp, se supravegheaza respiratia si se controleaza temperatura corpului pana la sosirea ambulantei.
Sursa: farmaciata.ro
Sursa foto: shaveitnation.com