Nu e nici un secret ca pe masura ce anii nostri se aduna in tolba varstei si corpul imbatraneste. Dar cercetatorii ne arata ca putem creste sansele de a ne mentine un creier sanatos chiar si la o varsta inaintata daca adaugam aceste alimente “inteligente” la regimul alimentar zilnic.

Afine
Afinele ajuta la protejarea creierului impotriva stresului si poate reduce efectele bolilor legate de varsta, cum ar fi afectiunea Alzheimer sau dementa. In plus, dietele bogate in afine imbunatatesc semnificativ capacitatea de invatare si abilitatile motorii. O ceasca de afine pe zi, in orice forma – proaspete, congelate sau uscate – te poate ajuta sa-ti pastrezi vitalitatea pe toata durata vietii.

Somon
Pestele de apa adanca, precum somonul, este bogat in acizii grasi esentiali Omega 3, foarte importanti pentru functionarea creierului. Omega 3 contine, de asemenea, si substante anti-inflamatoare. Alte tipuri de peste care asigura beneficiile acizilor Omega 3 sunt sardinele si heringul. Recomandabil este sa consumi somon de 2-3 ori pe saptamana.

Nuci si seminte
Nucile si semintele sunt bogate surse de vitamina E. Iar carenta de vitamina E corespunde declinului cognitiv ce apare pe masura ce imbatranim. Asadar, adauga nuci, alune, migdale, arahide, seminte de floare-soarelui, seminte de susan, seminte de canepa sau chiar unt de arahide ori migdale in meniul tau zilnic.

Avocado
Fructele de avocado sunt aproape la fel de bune ca afinele in ingrijirea sanatatii creierului. E adevarat ca avocado este un fruct gras, dar grasimile continute sunt nesaturate si contribuie la sanatatea fluxului sanguin. Iar un flux sanguin sanatos, inseamna un creier sanatos. In plus, avocado scade si tensiunea arteriala.

Desi este un fruct bogat in calorii, o jumatate sau chiar un sfert de avocado pe zi nu poate sa dauneze prea mult siluetei tale.

Cereale integrale
Cerealele integrale precum fulgii de ovaz sau orezul brun pot reduce riscul bolilor de inima. Si cum fiecare organ din corp depinde de sanatatea cardiovasculara, creierul nu face exceptie. Germenii de grau, desi nu sunt cereale integrale, sunt considerati un super aliment deoarece, pe langa fibre, contin vitamina E si Omega 3.

O jumatate de ceasca de cereale integrale, o felie de paine de 2-3 ori pe zi sau 2 lingurite cu germeni de grau pe zi pot imbunatati starea de sanatate.
Fasole
Fasolea e subapreciata si considerata un aliment “economic”. Dar ea stabilizeaza nivelul glucozei (zaharul din sange) din organism. Creierul este chiar dependent de glucoza, folosind-o ca si combustibil. Si din moment ce nu o poate stoca, se bazeaza pe fluxul de energie asigurat de alimentatia noastra, pe care fasolea il poate sustine.

Orice fel de fasole este buna, dar lintea si fasolea neagra sunt in mod special recomandate pentru consumul zilnic.

Suc de rodie
Sucul de rodie (poti consuma si fructul ca atare daca poti sa treci peste faptul ca are multe seminte) ofera beneficiile unui antioxidant puternic, ce protejeaza creierul impotriva radicalilor liberi. Creierul este cea mai sensibila parte a organismului nostru cand vine vorba de radicalii liberi.

Dar pentru ca sucul de rodie are zahar adaugat – pentru a-i contracara acrimea naturala – ar fi bine sa nu depasesti o anumita limita. Consuma-l diluat cu apa minerala sau plata.

Ceai proaspat
Doua-trei cani de ceai proaspat – cald sau rece – contin o cantitate redusa de cafeina care, atunci cand este folosita rational, poate stimula cresterea puterii de memorie a creierului, puterii de concentrare si chiar a starii de spirit. Ceaiul are, de asemenea, si puternici antioxidanti, in special cei din clasa catechinelor, ce contribuie la imbunatatirea fluxului sanguin.

Ciocolata neagra
Ciocolata neagra are, de asemenea, proprietatile unui puternic antioxidant si contine mai multe stimulente naturale. Printre acestea se numara si cafeina ce creste puterea de concentrare si stimuleaza productia de endorfine, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit. Totusi, trebuie consumata cu moderatie.

Sursa: csid.ro