Despre Ziua Rosiei Montane am scris anterior, dar revenim cu informatii despre activitatile concrete demarate aici, la Iași.

Cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare atestare documentară, gruparea „Uniți salvăm Roșia Montană” vă invită la Ziua Roșiei Montane joi, 6 februarie, începând cu ora 17.00 la Meru Iaşi, şi continuând de la ora 19.00 la CUIB. Intrarea este liberă.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR:

  • La Meru (B-dul Carol I, Casa cu Pasaj, Et. 1)

17.00 – Vernisaj expoziţie foto “Un altfel de aur”. Expoziţia durează până pe 20 februarie.
17.30 – Proiecţie documentar “Roşia Montană – Un loc la marginea prăpastiei”, cel mai recent film despre Roșia Montană, în regia lui Fabian Daub / Germania / 79’ / 2012

  • La CUIB (Str. Gavriil Musicescu nr. 14)

19.00 – Prezentare pe tema patrimoniului natural şi cultural, urmată de discuţii cu publicul. Invitaţi: Conf. univ. dr. Carmen Gache şi Dr. arh. Radu Andrei. Discuţii moderate de Asist. drd. Liviu Gajora
20.30 – Scurtmetraje despre Roșia Montană – patrimoniu, oameni, civism – 60’ / 2013-2014

 

STATEMENT UNIŢI, Salvăm Roşia Montană Iași:

Ca în fiecare an, vrem să promovăm patrimoniul cultural și natural de la Roșia Montană și să facem cunoscută și recunoscută valoarea acestuia, demnă de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar, înainte de toate, vrem să celebrăm oamenii de acolo, care rezistă în faţa ameninţărilor de distrugere la care Roşia Montană este supusă de către un sistem politic şi economic corupt şi injust. 

Anul trecut, am demonstrat că prezenţa noastră în stradă, a cetăţenilor de diferite etnii, naţionalităţi, vârste sau statuturi sociale, au dus la prezervarea adevăratelor comori pe care le ascunde Roşia Montană – oamenii şi natura. Iar în anul care tocmai a început, ne pregătim să sprijinim în continuare cea mai mare campanie de mediu şi socială şi să demonstrăm parlamentarilor că vocea noastră trebuie ascultată. Iar acest eveniment va încerca să ilustreze doar o mică parte din motivele pentru care noi nu vom ceda, nu vom capitula! ”

Ziua Roşiei Montane este un eveniment desfăşurat în cadrul Campaniei Salvaţi Roşia Montană şi iniţiat de Asociaţia Bucureşti în colaborare cu Asociaţia Alburnus Maior din Roşia Montană. Anul acesta, ea va fi aniversată în zeci de oraşe din ţară şi din toată lumea. Campania Salvaţi Roşia Montană şi Alburnus Maior îşi exprimă solidaritatea şi îşi oferă ajutorul necondiţionat tuturor comunităţilor din România şi de oriunde afectate de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

 

ROȘIA MONTANĂ

Rosia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai putin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima dată mentionat în tablita cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăblitele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX, reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

La Rosia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României, care păstrează vestigii exceptionale atestând evolutia exploatărilor miniere într‐un interval de timp impresionant – 2000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc în numeroase orase din tară si străinătate, precum Alba Iulia, Bucuresti, Brasov, Suceava, Berlin, Copenhaga, Londra, Paris, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta si programul tuturor oraselor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: ziuarosieimontane.ro.

 

Mai multe detalii:
https://www.facebook.com/events/714399865246293/?ref=2&ref_dashboard_filter=upcoming 
www.ziuarosieimontane.ro
https://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco?fref=ts

 

 

Sursa:  Facebook