Pe planeta noastră există o națiune uimitoare de vegetarieni, care nu cunoaște maladii și are o speranță medie de viață de 110-120 de ani. Poporul locuiește în nordul Indiei, în Himalaya, într-un mediu foarte dur, pe râul Hunza, la 100 de kilometri de orașul nordic Gilgit din India. Femeile la 40 de ani arată ca fetele tinere, la 60 de ani păstrează silueta zveltă și elegantă și la 65 de ani chiar nasc copii. Ei se numesc hunzakuți. Despre secretul longevității spun doar: fii vegetarian, muncește întotdeauna, inclusiv fizic, mișcă-te în mod constant și nu schimbă ritmul de viață.
Hunza (Burisch, hunzakuți) sunt un popor indo-european care trăiește în zonele muntoase din Kashmir sub controlul pakistanezilor. Majoritatea locuiesc în Valea râului Hunza, la o altitudine de 2000 de metri deasupra nivelului mării. Aceasta vale de o frumusețe de nedescris, înconjurată de vârfuri muntoase de 6000 de metri, se numește Fericită.
Hunza sunt singurii oameni de pe planetă, care nu se îmbolnăvesc de maladii maligne, și chiar persoanele foarte bătrâne nu suferă de demență senilă și decrepitudine.
Lumea a aflat pentru prima dată despre ei din poveștile unui medic militar scoțian Mc Karrison care a lucrat timp de 14 ani în aceste părți, și apoi mulți oameni de știință au petrecut anii studiind acest fenomen. Ca rezultat, ei au concluzionat că secretul principal al longevității acestor locuri este un sistem special de nutriție.
Singura diferență a hunzakuților de la vecini este dieta lor și se datorează faptului că Hunza sunt vegetarieni. Consumul proteinelor este la cel mai mic nivel. Având puțin teren fertil, Hunza întotdeauna au fost nevoiți să trăiască frugal. Perioadele frecvente pentru ei – timpul foametei, atunci când numai singurele legume fac parte din dieta lor. Locuitorii din această zonă cresc numai acele animale de la care beneficiază și ucid și mănâncă carnea lor numai în cazul în care animalul nu mai
“câștigă” existența sa. O astfel de carne este lipsită de grăsime, ea este rareori consumată. Produse alimentare de zi cu zi lui Hunza sunt turte și supe din cereale integrale, legume și fructe. Lapte și produse lactate sunt în valoare, dar sunt consumate în cantități mici, deoarece această localitate dispune de puține pășuni pentru vaci și capre. Ei consumă foarte puțină sare,i zahăr și făină albă nu produc și nu consumă.
Hunza mănâncă turte din grâu integral și fructe, în special caise. La ele nu adaugă nimic, deoarece pur și simplu nu este nimic de adăugat. Câteva pumni de boabe de grâu măcinat și fructe, în special caise, sunt produse alimentare de zi cu zi. Și acest lucru se dovedește a fi suficient pentru o viață sănătoasă normală. Fructele sunt componenta principală a dietei. În vara ei mănâncă fructe și legume (sezoniere), cereale măcinate, și în timpul iernii – caise uscate la soare și cereale încolțite, brânza de oaie. Conținutul caloric zilnic la Hunza este mult mai mic decât cel convențional și include în total 50 g de proteine, 36 g de grăsimi, 365 g de carbohidrați. Hunza mănâncă o mulțime de cartofi cu coajă, care conține proteine și săruri minerale valoroase. De asemenea ei mănâncă fasole, bogate în proteine, dar fasole pentru ei sunt doar unul dintre alimente bogate în proteine. Combinate cu mere și spanac, ele constituie de asemenea baza dietei la Hunza; caisele suprimă reproducerea unor specii de microfloră intestinală, iar efectul lor mai este și acumulativ. În plus, Hunza mănâncă întotdeauna orice verdețuri pe care sunt capabili să obțină, inclusiv ierburi.
Sursa: ecology.md