Daca nu ai reușit încă să renunți la cosmetice, este necesar să urmezi câteva sfaturi simple pentru a te asigura că folosești produsele cele mai sigure.

Folosește mai puține produse cu mai puține ingrediente – cu cât folosești mai puține produse, cu atât crește numărul și cantitatea chimicalelor la care te expui. Caută produse cu lista de ingrediente cât mai scurtă și încearcă să reții și să eviți următorii compuși:  BHA, Fragrance/Parfum, Formaldehyde, Methylisothiazolinone și Methylchloroisothiazolinone, Parabeni, Resorcinol, PEG, Ceteareth.

Caută produse naturale, organice sau prepară-ti singură, acasă, propriile produse cosmetice. Există multe magazine care au o varietate largă de ingrediente cosmetice din care poți alege și din ce în ce mai multe care oferă produse home-made, gata preparate. Rețele de preparate de cosmetice vor constitui subiectul unor articole viitoare.

Citește mereu eticheta și evită, pe cât posibil, ingredientele sintetice. În general, ingredientele pe care le cunoști precum miere, lavanda, aloe etc., nu prezintă pericole. În schimb, ingredientele ale căror nume nu poți nici măcar sa le pronunți ar trebui să-ți ridice un semn de întrebare.

Ai grijă de produsele tale cosmetice – se oxidează ușor și pot fi contaminate fără să-ti dai seama. Verifică mereu ca recipientele folosite să fie bine închise și încearcă, pe cât posibil, să nu le depozitezi într-un mediu foarte umed sau expus la soare, praf sau alți factori de mediu nocivi. Cu toate ca majoritatea produselor conțin conservanți pentru a rezista cât mai mult, aceștia nu iți pot garanta calitatea produsului atâta timp cât nu respecți instrucțiunile de folosire și depozitare. De asemenea, acordă o atenție sporită produselor fără conservanți – se alterează foarte repede, în special dacă nu sunt ținute într-un mediu uscat sau la frigider.

Spală-te întotdeauna pe mâini înainte să folosești un produs cosmetic. Bacteriile și mizeria acumulate pe mâini și unghii nu numai că afectează zona de piele atinsă (ducând la apariția iritațiilor, punctelor negre, coșurilor), dar contaminează și produsul folosit. Evită și să-ți împrumuți cosmeticele altor persoane – nu este igienic și te poți trezi cu diverse infecții.

Nu folosi produse cosmetice dacă suferi de vreo afecțiune sau infecție precum conjuctivită sau herpes – aplicarea repetată pe zona afectată contaminează produsul și riști ca infecția să reapară în urma reutilizării produsului. Deși sună extrem, cea mai bună soluție în astfel de cazuri este să arunci și produsele folosite înainte sau în perioada când ai descoperit infecția.

Scapă de orice produs care și-a pierdut mirosul sau și-a schimbat culoarea sau consistența. Chiar dacă se află încă în termenul de valabilitate, astfel de modificări semnifică oxidarea și contaminarea produsului, care și-a pierdut de asemenea, și calitățile de bază.

 Acordă mereu atenție termenului de valabilitate. Dacă acesta este trecut doar pe ambalajul protector (cutie) pe care nu îl păstrezi, notează-ți pe recipientul în sine data expirării. Nu numai că este foarte periculos să continui să folosești produsul după această dată, dar acesta își va pierde majoritatea (dacă nu toate) proprietăților, utilizarea sa devenind inutilă.

 

Sursa: alegesanatos.ro

Sursa foto: merledress.com