Aproximativ 10% din populația lumii e stângace. Din acest cerc exclusivist fac parte oameni precum Barack Obama sau Bill Gates,așa că e de mirare de ce cercetatori din restul de 90% au realizat atâtea studii, pentru a vedea ce-i face unici pe stangaci.

Ei bine, istoria ne-a dovedit că persoanele stângace întâmpină mai multe riscuri decât dreptacii. Persoanele stângace sunt mai predispuse în a dezvolta tulburări psihotice, precum schizofrenia, şi mai puţin tulburări de dispoziţie, precum depresia, informează dailymail.co.uk.  Cercetătorii britanici au descoperit că doar 11% dintre persoanele diagnosticate cu tulburări de dispoziţie sunt stângace, în comparaţie cu 40% care suferă de schizofrenie.

Printre persoanele care suferă de boli mintale, stângacii sunt mai predispuşi în a suferi de tulburări psihotice decât de afecţiuni precum depresia, a arătat un studiu recent, informează dailymail.co.uk, potrivit Mediafax.

Autorii studiului, care au publicat descoperirile lor în revista Sage Open, au scris: „Rezultatele noastre arată o răspândire destul de mare a persoanelor stângace care prezintă tulburări psihotice, precum schizofrenia si tulburările schizoafective, în comparaţie cu pacienţii care prezintă simptome de dispoziţie, precum depresia

Cercetătorii au examinat 107 pacienţi de la o clinică psihiatrică publică din mediul urban pentru a stabili câţi dintre aceştia sunt stângaci. Astfel, au descoperit că numărul persoanelor stângace care sufereau de schizofrenie era mai mare decât al celor care sufereau de depresie. Studii anterioare au arătat că femeile stângace sunt mai predispuse în a dezvolta cancer mamar. sau tulburările bipolare”.

Există însă și reversul medaliei. Se poate spune că, de-a lungul vremii, stângacii au condus lumea, relateaza TopTenz. Pe langă Obama, liderul SUA, și cea mai bogată femeie din lume, Oprah Winfrey, e tot stângace. La fel era și Leonardo Da Vinci, una dintre cele mai strălucite minți.

Un studiu din 2006, realizat în Australia, a aratat și de ce se întâmplă acest lucru. Stângacii pur și simplu gândesc mai repede, reactionând mai rapid la stimuli. Experimențele pe sute de subiecți au arătat că, în medie, sunt mai rapizi cu 43 de milisecunde. Nu pare mult, însa e acel detaliu care în situații de criză este definitoriu. În plus, tot stângacii dovedesc un avantaj superior dreptacilor la perceperea detaliior.

Creierul lor e efectiv diferit de cel al persoanelor ce au mâna dreaptă dominantă, zona din creier care răspunde de limbaj se află în emisfera dreptă. Și abilitatea lor de a desena este superioară, și prin urmare aceștia au o creativitate sporită.