E cunoscut deja faptul ca atunci cand te antrenezi,fizicul cat si psihicul sunt implicate in aceasta „ecuatie cu multe cunoscute”. Organismul raspunde printr-o „explozie” de hormoni care vin sa revigoreze si sa relaxeze starea generala a celor implicati.Nu iti ajuti doar corpul, ci si mintea. „Mens sana in corpore sano”!
Dar sa trecem in revista beneficiile :
1. ANTRENAMENTUL REDUCE STRESUL! Ai avut o zi plina si grea la job/scoala? Ia-ti o pauza de plimbare, mergi si fa putina miscare fie in aer liber, fie in sala. Antrenamentul creste concentratia de norepinefrina, care ajuta creierul sa reactioneze cum trebuie in caz de stres. Asa ca nu mai sta pe ganduri, treci la treaba, iti vei ajuta corpul sa lupte cu stresul atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere mental.
2. ANTERNAMENTUL TE FACE MAI FERICIT! Multe studii au demonstrat ca antrenamentul ajuta la treaba cu endorfinele, te face mai fericit. Unii medici de afara recomanda celor cu probleme de depresie sau anxietate sa renunte la pastile si sa inceapa sa faca miscare. Chiar daca nu esti tipul atletic/sportiv, 30-45 minute de antrenament pe zi iti poate imbunatati intreaga stare de spirit. Incearca si nu vei regreta!
3. ANTRENAMENTUL ITI CRESTE INCREDEREA IN PROPRIA PERSOANA! E cunoscut faptul ca cei care fac sport au o mai mare incredere in fortele proprii si in imaginea proprie. Sportul ajuta la asta, e demonstrat. Indiferent de kilogramele pe care le ai, indiferent de felul in care arati, doar faptul ca ai inceput sa faci miscare, te face mai increzator/increzatoare, te face sa te simti mai bine in propriul corp si te face sa ai o mai mare incredere in propria persoana.
4. ANTRENAMENTUL IN AER LBER E FOARTE BENEFIC! Ia toate motivele de mai sus pentru a face miscare si adauga aerul curat si de ce nu, vitamina D. Daca ai parte de o zi insorita, muta-ti antrenamentul din sala in aer liber. Vei vedea cat de bine te simti!
5. ANTRENAMENTUL PREVINE DEMENTA! Nu ne place sa auzim, dar e cunoscut faptul ca pe masura ce inaintam in varsta, creierul nostru devine mai lenes, ezita din ce in ce mai mult. Se spune ca atunci cand esti mic inveti sa vorbesti, atunci cand esti mare inveti sa taci. Mai exact, pe masura ce crestem invatam, iar in masura in care imbatranim, devenim iar copii din punct de vedere mental. Nu are sens sa mai mentionam aici bolile batranetii precum Alzheimer-ul… Sigur, antrenamentul, miscarea, nu poate vindeca asta, insa poate preveni. Sunt studii care demonstreaza faptul ca daca te antrenezi mai ales intre 25 si 45 de ani, creierul tau devine mai rezistent si declinul cognitiv care de obicei incepe pe la varsta de 40/45 ani, este intarziat prin ajutorul dat hipocampusului (una din cele mai importante parti ale creierului, responsabila cu invatatul si memoria).
6. ANTRENAMENTUL LUPTA IMPOTRIVA ANXIETATII! Intrebare rapida: ce te calmeaza mai bine? O baie fierbinte sau o alergare usoara? Vei fi surprins sa vezi cat de mult te ajuta miscarea sa lupti impotriva anxietatii. Pentru cei care cred ca antrenamentul pe intervale ajuta doar la arderea caloriilor, am o veste buna: ajuta si la lupta impotriva anxietatii.
7. ANTRENAMENTUL MARESTE CAPACITATEA MENTALA! Studiile facute pe soricei de laborator au demonstrat faptul ca acestia sunt mai inteligenti decat cei care nu au fost supusi testelor fitness (alergatul pe rotita, labirintul, obstacolele). Cercetatorii sustin ca exercitiul cardiovascular poate duce la neurogeneza, mai exact poate crea noi celule ale creierului. Antrenamentul intens creste in corp nivelul unei proteine care poate imbunatati luarea decizilor, poate duce la o gandire mai ascutita si o putere de concentrare mai mare.
8. ANTRENAMENTUL IMBUNATATESTE MEMORIA! Studii recente au demonstrat ca jocurile sportive ajuta nu doar pe cei mici, ci si pe cei mari. Recente studii au demonstrat ca cei care fac miscare in mod frecvent sunt mai agili cand vine vorba de a retine ceva din punct de vedere mental.
9. ANTRENAMENTUL AJUTA IN LUPTA CU ANUMITE DEPENDENTE NESANATOASE! Se stie ca atunci cand exista un stimulent al placerii, creierul produce dopamina. Indiferent de stimulentul placerii – sex, droguri, alcool, mancare sau miscare. Din pacate, unele persoane devin dependente de dopamina, mai exact de ceea ce produce dopamina, cele mai frecvente cazuri fiind alcoolul sau drogurile (foarte rar sexul sau mancarea). Partea buna este ca miscarea poate ajuta in cazul acestor dependente. Facand miscare produci dopamina, astfel iti alimentezi dependenta de dopamina cu ceva mai sanatos, renuntand la alcool si droguri.
10. ANTRENAMENTUL TE RELAXEAZA! E foarte simplu: dupa antrenament ai un boost de energie, care te face ceva mai activ. Dupa cateva ore insa, corpul intra in starea de relaxare, sangele se calmeaza, semn ca e timpul pentru somn. Foarte multi folosesc antrenamentul de seara pe post de somnifer.
11. ANTRENAMENTUL CRESTE PRODUCTIVITATEA! Studii recente atesta faptul ca atunci cand cineva e in pana de idei si ia o pauza de miscare, devine mai productiv si castiga mai multa energie si putere de munca. Persoanele care reusesc sa isi faca timp pentru miscare, chiar daca au un program foarte incarcat, sunt mult mai avantajate decat cele sedentare/semisedentare, chiar daca acestea par la prima vedere ca au mai mult timp liber.
12. ANTRENAMNETUL TE FACE MAI CREATIV! Cei care fac miscare frecvent, vor fi intotdeauna mai creativi si cu mai multe idei pregatite in orice situatie.
13. DEVII SURSA DE INSPIRATIE PENTRU MULTE PERSOANE! Indiferent despre ce miscare e vorba, e clar ca antrenamentul nu se desfasoara intr-o bula. Se stie ca pe langa beneficiile multe pe care le are miscarea, ajuta si la socializare. Mai ales atunci cand te antrenezi cu un partener, intotdeauna vei incerca sa il inspiri, sa il ajuti, sa nu il dezamagesti. Asta te face pe tine o persoana mai buna, chiar daca esti intr-o usoara competitie cu cei din jurul tau.
Concluzii: Sportul este bun din toate punctele de vedere. Te ajuta sa arati bine, sa te simti bine si sa stai in forma, sa fii mai sanatos/sanatoasa!
Antreneaza-te cu cap, mananca sanatos, stai in echilibru si vei avea parte o viata mai buna si mai lunga.
Autor: Daniel Mandrila
Antrenor personal si Nutritionist
https://www.facebook.com/Mandrila-Dan-Fitness-si-Nutritie-1420097771546306/