Ziua de 25 octombrie a dobândit de-a lungul timpului semnificații istorice notabile. Printre acestea identificăm ziua de naștere în anul1881 a binecunoscutului artist spaniol Picasso . Pe numele său întreg, Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, acesta și-a adus contribuții remarcabile în pictură, sculptură, gravuă și ceramică.

Anul 1767  marchează ziua de nașterea a lui Henri–Benjamin de Rebecque Constant, om politic, ziarist şi scriitor elveţian de limbă franceză, autor al întâiului roman autobiografic „Adolphe” (1818 – capodopera sa),  intrând astfel în istoria literaturii ca făuritor al romanului modern de analiză psihologică.

În anul 1825  se naște compozitorul Johann Strauss, supranumit regele valsului.

Un alt compozitor șe naște pe 25 octombrie 1838  la Paris:  Alexandre Cesar Leopold Georges Bizet. („Carmen”).

În anul 1922, a  fost inaugurat, în grădina Cişmigiu, Monumentul eroilor francezi căzuţi în războiul din 1916-1918.

În anul 1925 s-a născut Ioan Chirilă, gazetar si prozator.

Premiera operei bufe „O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu a avut loc, la Opera Română din Bucureşti în 1935.

În anul 1936, s-a constituit Axa Berlin-Roma, prin încheierea unui amplu tratat de cooperare între Germania şi Italia.

În anul 1962, scriitorului american John Steinbeck i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură.

În anul 1972, Kenneth J.Arrow and John R. Hicks au primit Premiul Nobel pentru Economie.

În anul 1997, a avut loc, la Luxemburg reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care a decis ca în procesul de aderare a statelor foste comuniste să existe un „prim val”, în care să fie incluse numai o parte dintre statele candidate.

În anul 2002, a încetat din viaţă matematicianul Réné Thom, tatăl „teoriei catastrofelor”.

În anul 2002, a încetat din viaţă actorul Richard Harris, interpretul regelui Arthur în filmul „Camelot” din 1967. Harris a mai interpretat rolul profesorului Dumbledore în „Harry Potter şi Piatra filosofală” şi în „Harry Potter şi Camera secretelor” („Această viaţă sportivă”, „Biblia”, „Robin şi Marian”, „Gladiatorul”, „Contele de Monte Cristo”).

În anul 2011, a încetat din viaţă regizorul Liviu Ciulei, a debutat ca actor în 1946 în „Visul unei nopţi de vară” şi ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash. La experienţa de regizor, actor, scenograf şi scenarist s-a adăugat cea de director artistic, timp de zece ani, pentru Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul „Tyrone Guthrie” din Minneapolis.

n anul 2011, Regele Mihai a ţinut un discurs, în Parlament, primul în faţa forului legislativ după mai bine de 60 de ani, eveniment de la care însă au absentat, deşi au fost invitaţi, preşedintele, premierul, patriarhul BOR.

 

Sursa: www.mediafax.ro