Smartphone-ul are doar 4 MP, spre deosebire de concurentii sai, care au 8, chiar 13 MP.

HTC One, telefon lansat in urma cateva zile de cei taiwanezi, vine cu specificatii tehnice deosebite, insa ne atrage atentia camera lui foto. Aceasta foloseste tehnologia UltraPixel, spune compania, de aceea cei 4 MP ar fi suficienti. Competitorii lui HTC One au 8 sau 13 MP, daca nu aduce in discutie telefoanele PureView de la Nokia, care vin cu incredibila rezolutie de 41 MP.

Fotograful independent Calin Stan spune ca UltraPixel este doar o denumire de marketing la care au apelat cei de la HTC pentru pixelii de dimensiuni mai mari decat media de pe senzorul lor:

„Teoria general acceptata este ca un senzor CMOS/CCD cu cat are dimensiunea fizica a pixelilor de pe suprafata sa mai mare cu atat acestia reusesc sa „absoarba” mai multa lumina. Asadar, cu cat pixelii sunt mai mari, cu atat senzorul respectiv va fi capabil sa produca rezultate mai bune in lumina slaba. Mai mult decat atat, senzorul lui HTC are doar 4 megapixeli, iar oficialii spun ca sunt suficienti pentru un motiv destul de banal: degeaba ai 8, 10 sau 16 megapixeli daca majoritatea fotografiilor vor fi vizualizate pe ecranul telefonului sau pe un monitor de laptop/pc care are o rezolutie mult mai mica (un monitor Full HD de laptop are o rezolutie echivalenta a 3 MP)”

Cu alte cuvinte, cei de la HTC au pus pe senzorul lor doar 4 milioane de pixeli dar, in acelasi timp, au avut spatiul pentru a-i face mai mari si mai sensibili la lumina. Pe un senzor de aceeasi marime, cei de la Samsung sau de la Apple au inghesuit 8 MP.

„Este evident ca, cel putin la nivel teoretic, senzorul lui HTC One ar trebui sa ofere o calitate mult mai buna a imaginilor decat senzorii actuali. Iar HTC „sacrifica” numarul de megapixeli tocmai pentru a obtine avantajul unor imagini de calitate superioara in fata concurentei. Este si o metoda buna de a educa potentialii clienti in privinta unui aspect controversat: megapixelii nu conteaza. Dar calitatea, da!”, mai spune fotograful Calin Stan