Sa cobori intr-o salina poate fi o simpla curiozitate de turist, insa, daca ai astm bronsic sau bronsita cronica, poate fi chiar solutia suferintelor tale Cati dintre noi n-au coborat, macar o singura data, in copilarie, dusi de profesori sau de parinti, in pantecul sarat al Pamantului? Acolo, intr-o salina, cu cateva sute de metri de mineral deasupra capului, intram intr-o lume stranie, cu lumini, culori si forme ciudate, cu un aer special, incarcat de gusturile si mirosurile sarii.
 
Aproape toata lumea stie ca aerul acela “face binei la plamani, la respiratie, la boli ale sistemului respirator, precum astmul. Putini se folosesc de acest ajutor natural pentru infrangerea unor afectiuni, dar si mai putini stiu ca exista chiar o terapie ce foloseste proprietatile curative ale mediului subteran dintr-o salina: speleoterapia. Pentru ca aerul acela nu trebuie folosit oricum, de oricine, indiferent de ce boli sufera, deoarece poate fi chiar periculos cand nu stii cand si cum sa apelezi la el. Nu orice salina are calitati terapeutice.
Ca sa aflu mai multe raspunsuri despre ce inseamna aceasta terapie, am mers la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, aflat in curtea Spitalului Filantropia. Aici, intr-o incapere micuta din sectia de “Studii si cercetare a factorilor terapeutici naturalii, l-am intalnit pe Gheorghe Simionca, imunolog si doctor in microbiologie, unul dintre cei mai avizati oameni in domeniu din Romania, membru al Comisiei Internationale UNESCO de Speleoterapie, in diferite societati bio-medicale si director de proiecte stiintifice in cadrul Institutului. Este roman, dar s-a nascut in Maramuresul istoric, la Solotvino-Slatina, actualmente in Ucraina, langa Sighet. Acolo a si lucrat, de altfel, ca specialist, in cele doua spitale amenajate in salina din localitate. “Se numeau spitale , dar foloseau speleoterapia.Unul era la 200 m adancime, unde temperatura era intre 16 si 18 grade Celsius, celalalt, la 300 m, cu 22-24 de grade tot timpul anului. In 1996 a fost trimis de Comisia UNESCO in Romania pentru a intocmi un raport despre situatia salinelor de la noi. Un an mai tarziu, incearca sa obtina o catedra la Universitatea din Brasov, dar e chemat la institutul in care lucreaza si astazi. Si de un deceniu “sapai, in mod stiintific, subsolul salin al Romaniei, incercand sa obtina raspunsuri si sa miste lucrurile in domeniul speleoterapiei romanesti. “Terapia aceasta s-a nascut prin anii ’50, in Germania, dar rezultatele eficiente au trezit interesul si in alte parti. E terapia pacientilor cu diferite boli obstructive ale cailor respiratorii, in special astm bronsic, in mediul subteran al unor saline si pesteri detinatoare de factori terapeutici naturali. Dar intre saline si pesterile carstice si termale exista diferente destul de mari din punctul de vedere al mecanismului terapeutic, dupa cum nu orice salina are calitati terapeutice. Oricum, in Romania, doar salinele se folosesc pentru asa ceva, nu si pesterile. S-a constatat ca efectul sarii asupra sistemului bronhial este de stimulare a secretiei, de eliminare a acesteia, de inhibare a inflamatiei, reducand iritatia producatoare de tuse si curatand cilii membranei mucoaseii. Mai aflu ca speleoterapia a ajuns sa fie utilizata pe scara larga in lume pentru profilaxia, terapia si recuperarea preponderent a pacientilor cu astm bronsic, bronsite cronice, dar si sinuzite, dermatite alergice, psoriazis, dovedind eficienta si in terapia ranilor si a arsurilor. Totul ar putea sa para simplu, dar nu e. Mai ales in Romania.
Pot aparea efecte adverse “Ultimele studii inainte de cele facute de noi s-au desfasurat prin ’87. Dupa ce am lucrat la un studiu despre salina de la Cacica, in judetul Suceava, institutul nostru a elaborat un proiect de cercetare stiintifica dedicat utilizarii in scopuri medicale si de turism balnear a mediului subteran din mina Unirea, salina Slanic-Prahova. Proiectul, care a fost finalizat la sfarsitul anului trecut, a fost finantat in cadrul programului national VIASAN, iar parteneri ne-au fost Institutul , SC SALROM SA si Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara i. La Slanic-Prahova este practic singurul loc din tara unde, la ora actuala, se poate vorbi cat de cat de posibilitatea folosirii speleoterapiei in actul medical. Dar salinele de la Praid, Cacica, Tg. Ocna, Turda? Doctorul Simionca este ferm: “Din pacate, in multe dintre aceste locuri s-a confundat utilizarea salinei in scopuri medicale cu turismul. Daca nu se respecta anumite norme, anumite conditii specifice de pastrare a mediului subteran, se pierd proprietatile curative. Pentru a exista efecte benefice asupra sanatatii, in salina nu trebuie sa fie noxe, gaze, trebuie sa se respecte un regim special de intrare a turistilor, o delimitare clara a spatiilor de vizitare de cele folosite in scopuri medicale si multe altele. O data la 7 ani, salina ar trebui amenajata si curatata, nu exploatata in scop strict turistic fara crutarei. Imi marturiseste ca si la
 
Slanic Prahova s-au gasit urme de cesiu radioactiv, e drept, in cantitati neglijabile si nepericuloase. “Dupa Cernobal, le-au adus oamenii de afara, pe talpile pantofilor. Sau cum e posibil sa mananci intr-o salina – in unele locuri fiind adevarate bufete pentru ospatarea vizitatorilor – fara sa te gandesti la impactul asupra mediului subteran? Daca lucrurile acestea nu sunt controlate asa cum se cuvine, ceea ce ar putea face bine intr-o salina se poate transforma in ceva raui.
Una peste alta, microclimatul salinelor din Romania este constant atat in privinta temperaturii, 10-12 grade – o temperatura cam scazuta totusi, ce genereaza si disconfort termic -, cat si a umiditatii relative (60-75%), presiunii si vitezei curentilor de aer din interior, mica in comparatie cu saline din alta tari, ceea ce este un avantaj. In acelasi timp, circa 50-85% din particulele saline sunt mai mici de 3 microni, ceea ce le asigura accesul pana la nivelul alveolelor pulmonare. Pe de alta parte, tendinta de utilizare fara discernamant a tuturor minelor saline in scopuri speleoteraputice, fara studii specifice de mediu si biomedicale, poate prezenta un risc pentru sanatatea persoanelor care coboara neorganizat si fara control medical in spatiile subterane saline. “De exemplu, speleoterapia e indicata doar in cazul persoanelor cu astm bronsic non-sever, nu si pentru cele cu suferinta in stare medie sau grava. Cum credeti ca ar reactiona un om care coboara in salina avand o afectiune grava, acuta a rinichilor, a ficatului sau a inimii, de care stie sau nu stie la inhalarea de aerosol salin? De fapt, toate suferintele aflate in stadiul de acutizare, fie ca sunt boli renale, cardiace, fie ca e vorba de post-infarct, sarcina ori boli psihice, au contraindicatii la speleoterapie. De aceea e nevoie de un sistem riguros medical, de aceea trebuie sa se cunoasca foarte bine toate afectiunile persoanei respective si nu sa fie trimisa in salina sau sa coboare , doar ca a auzit ca face bine la astm sau bronsita.
Pentru folosirea in scop terapeutic, totul intr-o salina trebuie organizat conform normelor medicale, de la personalul specializat pana la amenajarea spatiilor sanitare.i Cure de doua saptamani Incerc sa ma lamuresc de ce este atat de speciala mina Unirea de la salina Slanic-Prahova. In concluziile studilor stiintifice se arata: “Lipsa alergienilor vegetali si a noxelor inhalative iritative, concentratie extrem de mica a microorganismelor, lipsa germenilor patogeni – e un mediu aseptic similar celui dintr-o sala de operatie – temperatura constanta (11,6-12,8 grade), prezenta unui aerosol natural salin cu particule mai mici de 3 microni, umiditatea aerului de 50-60%, viteza redusa a aerului. Rezulta un climat confortabil, desi aerul e racoros, radioctivitatea este scazuta, salina functionand ca o cavitate Faraday in care schimbarile atmosferice de la suprafata nu pot patrunde, fiind retinute de stratul de sare, cu rezultate favorabile in tratamentul sindromului bronho-obstructiv. Astfel, efectele cumulative ale factorilor de mediu din mina Unirea sunt clinice, antimicrobiale si antiinflamatoare, de activare a mecanismelor de rezistenta ale sistemului imunitar si de scadere a nivelului de sensibilizare la alergenii. In plus, analizele doctorului Simionca, insotite de observatiile personalului medical ce a lucrat aici asupra unui lot de bolnavi, au aratat ca dupa 7 zile de cura salina incepe expectorarea. “In aceasta perioada ar trebui adaugate exercitii fizice adecvate, pentru facilitarea expectorariii, spune specialistul, precizand ca, in mod normal, in mina Unirea cura ar trebui sa dureze 14-15 zile, cu cate 4 ore/zi petrecute in salina si o zi de adaptare. “Remarcabil este faptul ca efectele unei asemenea cure de speleoterapie se prelungesc pana la 6-12 luni, uneori chiar si pe o perioada de 24 de luni. Oricum, cura se poate repeta dupa 3-6 luni… Vedeti, totul e mai complicat decat pare, de aceea mi se par de neacceptat asa-zisele de cateva ore, cu loturi de turisti in care sunt tot felul de oameni bolnavi care isi pot agrava suferintele!i. Iar pentru ca “tacamuli sa fie complet, doctorul Simionca atrage atentia si asupra unei alte “minunii: “Au aparut si in Romania cateva , saloane tapetate cu sare. Dar aceste nu au niciun fel de aviz de functionare in scopuri medicale, niciun brevet de utilizare medicala a acestor tehnologii. Iau sare dintr-o salina, pun cateva ventilatoare si au impresia ca au reinventat ceea ce natura a creat in milioane si milioane de ani, punand in pericol sanatatea, chiar si viata celor care apeleaza la asa ceva fara sa cunoasca toate consecintele expunerii la aerosolul salini. Desi cu voce calma si cumpatata, Gheorghe Simionca se aprinde cand e vorba de nerespectarea unor reguli pe care el, ca om de stiinta, le considera esentiale pentru utilizarea in conditii optime a potentialului terapeutic al speleoterapiei. Sunt fumator, iar diminetile nu sunt tocmai un poem tacut al respiratiei. As cobori din nou, ca in scoala primara, intr-o salina, pentru a regasi ceva din linistea de odinioara a bronhiilor. Dar as face-o acum doar dupa ce as sti exact ce ma asteapta acolo si pentru ce ma duc la 200 de metri sub pamant, nu luandu-ma dupa zvonurile de la coltul strazii sau pe principiul “hai sa mergem sa vizitami. E ceea ce va recomand si voua. Rezultate remarcabile Conform rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume exista circa 300 de milioane de bolnavi de astm bronsic. In acelasi timp, datele Congresului Balcanic de
 
Alergologie si Imunologie Clinica (Bucuresti, 2000, 2005), releva o crestere substantiala a alergizarii populatiei Romaniei. Actualmente, in Europa sunt circa 53 de cavitati subterane in saline si pesteri utilizate in speleoterapie, dintre care 17 in Germania, 5 in Slovacia, cate 4 in Ungaria si Austria, 3 in Ucraina, etc. Dintre acestea, functioneaza 15 centre speleoterapeutice in saline cu temperatura cuprinsa intre 9 si 24 de grade (Solbad Saltseiman – Germania, Wieliczka – Polonia, Solotvino Slatina – Ucraina etc.). Studiile efectuate asupra pacientilor din mai multe astfel de centre au confirmat eficacitatea speleoterapiei la circa 60-90% din bolnavii cu astm bronsic, ceea ce s-a manifestat prin: – reducerea considerabila a tusei si dispneei, disparitia sau rarirea crizelor astmatice – simplificarea combaterii crizelor de astm si reducerea consumului de medicamente – folosirea mai rara si in doze mai mici sau chiar intreruperea tratamentului cu corticosteroizi pe o perioada de 6 luni pana la 3 sau mai multi ani, timp in care se observa adesea si o remisie stabila a bolii – circa 10-30% din fostii pacienti cu astm bronsic nu s-au mai adresat medicului de familie sau celui specialist dupa cura. Conform publicatiilor din diferite centre speleoterapeutice, eficacitatea speleoterapiei la pacientii cu alte boli variaza astfel: 70-90% in cazurile de bronsita cronica, 50-70% in diferite alergii, 30-50% in psoriazis, 60-80% la reconvalescentii cu arsuri, persoane expuse la radiatii ionizante.
 
Am adus aerul de salina la Iasi. Te asteptam sa te bucuri de efectele benefice ale salinoterapiei, sa te relaxezi intr-o atmosfera deosebita din toate punctele de vedere. Copiii se pot juca in circuitele de joaca, se pot distra cu jocuri video, pot privi desene animate, pot sari pe trambulina astfel incat terapia cu aer salinificat sa fie o placere. Salina Iasi este locatia perfecta pentru petreceri ale copiilor si nu numai.

03-150x150

Adresa: Str. Vasile Lupu, nr. 134, Iasi
Telefon:0232 210 914
Email: contact@salina-iasi.ro
Web: www.salina-iasi.ro