Un fotograf sud-african a realizat un proiect cu o serie de imagini care surprind turnuri de telecomunicaţii deghizate în copaci, conceput cu scopul de meditaţie la designul bizar şi cu o paletă îngustă de variaţiuni specifice acestor turnuri.

„În unele cazuri turnurile deghizate s-ar putea să nu fie observate. Pe de altă parte, şi un turn care nu e deghizat s-ar putea să treacă neobservat”, este de părere Dillon Marsh, autorul proiectului, intitulat „Invasive Species”, potrivit site-ului Wired.
Africa de Sud are o importantă legătură cu istoria turnurilor de telecomunicaţii în formă de copac.


La mijlocul anilor ’90, doi angajaţi ai unei companii de servicii de telecomunicaţii (Ivo Branislav Lazic şi Aubrey Trevor Thomas) au fost însărcinaţi cu rezolvarea problemei poluării vizuale reprezentate de turnurile necesare comunicării între telefoane mobile.
Cei doi au avut ideea primului astfel de turn din lume care să fie construit sub forma unui palmier. Palm Pole tower, făcut din plastic netoxic, a fost ridicat în Cape Town în 1996.


„Exista deja o mare varietate de tipuri de design la vremea la care am început să le fotografiez”, a spus Marsh, care a lucrat la proiect timp de şase luni, în 2009. „În general, designul imită copaci care se găsesc în mediile locale.”


Potrivit Wired, fotograful este de părere că deşi gestul de a integra aceste turnuri în natura înconjurătoare este bine intenţionat, în multe cazuri rezultatele par „stângace şi neconvingătoare”: „Cei mai mulţi nu au o părere puternic negativă sau pozitivă despre ele, ci le privesc pur şi simplu ca pe o curiozitate.”