Se apropie Crăciunul, o sărbătoare sfântă care ne umple casele de lumină, căldură și miros de scorțișoară. Sunt un fan înrăit al acestui condiment și dacă ar fi după mine l-aș folosi în orice prăjitură.

Anul acesta m-am decis să vă furnizez timp de 3 zile câteva rețete specifice sărbătorilor de iarnă, așa că voi începe cu ceva dulce. Prima rețetă din această trilogie este Turta Dulce, mult iubitul desert al Crăciunului.

 

 

Ingrediente  cca 30 bucati

  • 500 g făină
  • 350 g miere
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 1 lingură cacao
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri lapte
  • 40 g mix măcinat fin pentru turta dulce ( scortisoara, cardamom, nucosara, cuisoare, anason, coriandru)

Ingrediente glazura turta dulce

  • 350 g zahăr pudră
  • 1 albuș
  • 2-3 picături suc de lămâie

 

Mod de preparare

Amestecăm mierea cu untul și zahărul într-o crăticioară cu fundul gros și o punem pe foc foarte mic. Când zahărul este complet topit, stingem focul și lăsăm amestecul să se răcească 3-4 minute. Adăugăm apoi oul, 1 lingură de cacao, mixul de condimente și amestecăm bine.

Adăugăm făina dată prin sită în mixul de miere și frământăm sau mixăm până la înglobarea perfectă. Vom obține un aluat extrem de lipicios și neascultător deci dacă aveți un robot, folosiți-l cu încredere. La sfârșit adăugăm bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte și frământăm bine până îl distribuim în aluat.

Învelim aluatul în folie de plastic alimentară și îl băgăm la frigider pentru 24 de ore.

După timpul de repaus, împărțim aluatul în două bucăți și întindem fiecare bucată pe planul de lucru foarte bine înfăinat intr-o foaie subțire de 0,3 -0,5 cm grosime.

Decupăm aluatul cu forme și așezăm turta dulce în tava tapetată cu hârtie de copt, preîncălzim cuptorul la 180°C și coacem turta dulce pentru 8 minute. Dacă vrem ca turta dulce să fie fragedă și după ce se răceste, nu o coacem mai mult 10-12 minute. Când  au crescut dar nu s-au colorat nici măcar pe margini, este timpul să îi scoatem.

Îi lăsăm apoi să se răcească în tavă și apoi începem să îi decorăm după preferintă.

Mod de preparare glazura

 

Mixăm un albuș de ou amestecat cu un vârf de cuțit de sare și 2-3 picături de suc de lămâie.
Adaugăm treptat zahărul pudră și mixăm până obținem o glazură cremoasă care nu își pierde forma în momentul în care decorăm turta dulce.