Oamenii de stiinta au dezvoltat un software care are capacitatea de a prezice evenimentele care vor avea loc. Mai exact, Microsoft si Institutul Tehnologic israelian Technion au pus la punct o harta a epidemiilor de gripa si febra Dengue, care s-a dovedit a fi in deplina concordanta cu informatiile aparute ulterior.
Aceasta harta a epidemiilor a fost realizata cu informatiile care au aparut in ultimii 22 de ani (1986 – 2007) in New York Times si alte 90 de publicatii.
Astfel, cele doua companii folosesc aceste informatii pentru a dezvolta o solutie software care sa preconizeze diverse evenimente care pot avea loc in viitorul apropiat.
Oamenii de stiinta au tinut sa arate modul in care functioneaza software-ul, iar ideea este destul de simpla. Se porneste de la o serie de stiri despre furtuni, inundatii, seceta sau diverse epidemii care au avut loc in Africa, iar programul are capacitatea de a prevesti, in mod corect, aparitia unei epidemii.
Totodata, software-ul dezvoltat de Microsoft si Technion a prevazut, cu o rata de corectitudine intre 70 si 90%, cresterea numarului de victime sau incidente violente.
Referitor la modul in care software-ul culege informatiile pe baza carora face aceste previziuni, oamenii de stiinta nu au mentionat decat ca programul acceseaza informatiile structurate din DBpedia, analizeaza sensul cuvintelor cu ajutorul WordNet, iar dupa adunarea informatiilor necesare, programul incepe sa ia in calcul factori precum populatia si densitatea unui oras, pozitionarea geografica sau hidrologia.
Toti acesti factori ajuta programul sa ofere informatii cat mai corecte.
Oamenii de stiinta au mentionat ca incearca sa imbunatateasca tot mai mult aceasta varianta existenta a programului si ca, in scurt timp, aceasta ar putea fi utilizata de catre agentiile guvernamentale, astfel incat astfel de evenimente sa fie prevazute din timp si tinute sub control.
Compania Microsoft nu intentioneaza sa comercializeze acest soft pentru moment, iar cercetarile realizate de catre specialisti continua.