Agenţia suedeză a produselor medicamentoase a afirmat marţi că un vaccin împotriva grupei H1N1 al grupului britanic GlaxoSmithKline (GSK) a favorizat apariţia narcolepsiei la copii, aşa cum era deja stabilit, însă şi la cei sub 30 de ani.

Agenţia a publicat rezultatele unul studiu lansat pentru „a confirma legătura dintre vaccinarea cu Pandemrix şi narcolepsia la indivizii cu vârste sub 20 de ani şi pentru a evalua legătura eventuală la tinerii adulţi de peste 20 de ani”, care nu a fost încă examinată.

Studiul concluzionează că riscul de narcolepsie este mai mare de trei ori la cei vaccinaţi cu vârste sub 20 de ani şi de două ori la cei cu vârste între 21 şi 30 de ani. Această creştere a riscului se reduce net în continuare şi este nul la cei cu vârste peste 40 de ani.

Narcolepsia sau boala Gelineau este o afecţiune neurologică rară care se manifestă prin episoade de somnolenţă irezistibile şi inopinate şi printr-o stare de oboseală extremă. Conform unui studiu recent britanic, între 25 şi 50 de persoane din 100.000 în lume suferă de această boală.

Produs de laboratoarele farmaceutice britanice GSK, Pandemrix a fost administrat la 60 la sută din populaţia suedeză în cadrul campaniilor de vaccinare împotriva gripei H1N1 în 2009/2010.

Finlanda şi Suedia au constatat mai multe cazuri de narcolepsie după aceste campanii: aproximativ 200 de suedezi şi 79 de finlandezi între 4 şi 19 ani au fost afectaţi. Guvernele celor două state au decis să îi recompenseze pe cei bolnavi.

În Suedia, Agenţia de indemnizare a accidentelor medicale a declarat marţi că studiază în prezent dosarele a 90 de tineri adulţi bolnavi.

„Problema narcolepsiei a fost o surpriză totală, iar cum aceasta este o boală atât de rară, nu ne-am putut informa dinainte”, a declarat pentru agenţia de presă suedeză TT profesorul Ingemar Persson, responsabil al studiului, care apără totuşi ampla campanie de vaccinare.