Oras: Iasi
Adresa: B-dul Carol I, Nr. 11, Iasi
Telefon: 0232-20.10.00
Fax: 0232-20.12.01
Web: uaic.ro
In atmosfera de sarbatoare a Unirii Tarii Romanesti si a Moldovei intr-un singur stat a luat fiinta prima institutie de invatamant superior din Romania, Universitatea din Iasi. Inaugurata la 26 octombrie 1860, Universitatea poarta numele Domnitorului caruia i se datoreaza acest act fundamental de cultura romaneasca: Alexandru Ioan Cuza.
De la infiintarea ei si pana in prezent, structura Universitatii din Iasi a fost intr-o continua schimbare, in armonie cu evolutia societatii si culturii romane.
Universitatea a cuprins la inceput doar trei facultati: Facultatea de Filosofie, Drept si teologie. Ca urmare a legii invatamantului din 1864, Universitatea s-a reorganizat in patru facultati: Facultatea de Litere si Filosofie, Facultatea de Stiinte fizice, matematice si naturale, Facultatea de Drept si Facultatea de Medicina, inaugurata abia in 1879.
Dupa numai cativa ani de functionare, Facultatea de teologie a fost desfiintata din cauza numarului sau mic de studenti. Stimulata de o noua lege in 1898, Universitatea din Iasi a reusit sa-si diversifice profilul, sa-si mareasca numarul de sectii, departamente, materii predate si activitati stiintifice. in acea perioada s-a remarcat o dezvoltare spectaculoasa a Facultatii de Stiinte: in 1892 au luat fiinta Catedrele de Chimie Organica si Chimie Anorganica carora li s-a alaturat, in 1906, Chimia Agricola. in cadrul aceleiasi Facultati un mare succes a fost crearea Scolii de Electricitate, in 1910.
Dupa inceputurile ei modeste din 1879, Facultatea de Medicina a dobandit, in 1889, o organizare si un profil care sa permita formarea specialistilor cu o inalta calificare profesionala capabila sa raspunda exigentelor sociale ale acelor timpuri.
Perioada imediat urmatoare Unirii Nationale din 1918 s-a caracterizat prin evolutia remarcabila a Universitatii, in concordanta cu cerintele societatii romanesti si ale progresului european din acea vreme.
Legile invatamantului din 1932, 1937 si 1938 au favorizat atat evolutia stiintelor cat si dezvoltarea departamentelor Universitatii: Medicina si Farmacie, Stiinte, Drept, Filosofie si Litere, si Agricultura. in anul 1933, subsectia de invatamant agricol, inclusa in sectia de stiinte aplicate, s-a transformat in Facultatea de Stiinte Agricole. Celelalte doua ramuri ale sectiei (ªcoala Electrotehnica si Sectia de Chimie tehnologica) s-au reorganizat in 1937, dand nastere Institutului Politehnic “Gheorghe Asachi” din Iasi, caruia i s-a alaturat si Facultatea de Stiinte Agricole un an mai tarziu.
In perioada interbelica, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se putea mindri ca ajunsese la nivelul institutiilor europene de acelasi rang, atat din punct de vedere al administrarii si organizarii, cat si al programelor didactice.
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, regimul de democratie populara a obligat universitatile sa promoveze o educatie in spirit comunist. Reforma invatamantului din 1948 a impus primii pasi pentru indeplinirea acestei sarcini, urmata de reformele din 1968 si 1978. Ideologia comunista a adus schimbari radicale in Universitatea din Iasi, ca, de altfel, in intreg invatamantul superior din tara. Multe discipline au fost cenzurate sau eliminate, numeroase programe didactice au fost supuse unei rigiditati extreme, libertatea academica a fost restrictionata, in timp ce toate activitatile au fost ghidate sau verificate de organisme ale singurului partid politic existent.
Tot in aceasta perioada, datorita unei cereri din ce in ce mai mari de specialisti in economie, s-a resimtit nevoia infiintarii Facultatii de Stiinte Economice (1962), dupa ani indelungati in care cursuri de Economie Politica, Doctrine Economice si Finante Publice au fost predate in cadrul Facultatii de Drept.
Astfel, in anul academic 1968-1969, existau deja opt facultati (Matematica-Mecanica, Fizica, Chimie, Biologie-Geografie, Drept, Filologie, Istorie-Filosofie, Economie), in timp ce in 1974 erau doar sapte, datorita transferului Facultatii de Chimie la Institutul Politehnic.
Caderea regimului totalitar in 1989 a deschis noi perspective asupra invatamantului si educatiei in Romania. Formele organizatorice si curriculare ce fusesera impuse au fost imediat abandonate. Reconstructia universitatii a fost spontana si radicala si a cuprins toate domeniile: stuctura organizatorica, programa de studii, sistemul de comunicare, resursele umane. Autonomia universitara si libertatea decizionala au condus Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” spre ceea ce este astazi: una din cele mai performante universitati in Romania, standard pentru excelenta in cercetare si flexibilitate didactica.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este o universitate care are propriul sau caracter. Are acea mandrie care o face diferita: sobra, dar inventiva, solida, dar si pregatita oricand sa faca fata provocarilor. Pionieratul este trasatura caracteristica a acestei universitati. La Universitatea din Iasi oamenii discuta între ei: cercetatorii din diverse domenii coopereaza si ajung la realizari care sunt recunoscute la nivel international. Atat profesorii cat si studentii sunt angajati în procesul de reînnoire; universitatea si sectorul comercial sunt în strans contact. Peste toate acestea, Iasul este un oras cu o atmosfera patriarhala deosebit de placuta, care atrage studentii ca un magnet. Ei sunt cei care confera tinerete universitatii si orasului. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este o universitate clasica ce va sti sa înfrunte provocarile viitorului.