Se zice că repetiția este mama învățăturii, dar cum ar fi dacă ar exista o modalitate prin care să îți însușești informații într-un mod rapid și fără prea mult efort?!

 

Nimic mai simplu, au răspuns unii neuro-specialiști. Acest lucru ar putea fi posibil prin stimulare transcraniană prin curent direct (tDCS), adică transmiterea unui curent electric foarte slab prin anumite zone din creier prin intermediul unor dispozitive specializate.

Însă cercetarea este preliminară şi specialiştii îşi fac griji cu privire la cei care îşi confecţionează singuri dispozitive de acest gen cu baterii de 9 volţi pentru a-şi stimula creierii.

Cu toate acestea, pe youtube pot fi găsite clipuri video postate de utilizatori care şi-au creat singuri astfel de dispozitive. Unii dintre ei, deşi susţin că şi-au îmbunătăţit performanţele la anumite teste recunosc că se simt puţin ameţiţi după ce îşi scot căştile improvizate.

Alţi oameni, care se grăbesc să îşi îmbunătăţească performanţele cognitive îşi achiziţionează casca Foc.us care costă 249 de dolari.

Această cască, cu aspect futurist şi cu electrozi de mărimea unor nasturi mai mari, nu este aprobată de cei de la FDA, iar producătorul londonez nu face nicio referire la vreun beneficiu medical adus de produsul său. În ciuda acestui fapt, utilizatorii Foc.us au postat pe forumul Reddit afirmaţii referitoare la faptul că dispozitivul le-a îmbunătăţit timpul de reacţie, starea de spirit şi memoria.

Deşi, în luna mai a acestui an, Foc.us a pus în vânzare un număr de 3.000 de căşti, stocul a fost epuizat în mai puţin de o lună.

 

Pentru moment nu există foarte multe date asupra utilizării pe termen lung a tDCS, iar unii experţi se tem că, pe lângă arsurile externe serioase, oamenii care folosesc dis pozitive autorizate şi-ar putea afecta definitiv creierii şi implicit funcţionarea corectă a funcţiilor cognitive şi motorii.

Deoarece au existat studii care au indicat că tDCS ar putea fi util în tratarea oamenilor care suferă de Parkinson, depresie, tulburare obsesiv-convulsivă şi chiar în rândul celor ce au suferit un atac vascular cerebral, specialiştii se tem că şi indivizii care se confruntă cu aceste probleme de sănătate ar putea fi tentaţi să utilizeze stimularea electrică acasă.

 

Sursa: descopera.ro