Floarea de ghiocelul

Compresele cu infuzie din ghiocei se folosesc împotriva petelor care, odată cu înaintarea în varstă, apar pe piele. Simpla sau în combinație cu puțină zeama de lămaie, infuzia care se aplica pe pielea proaspat spalată calmează durerea, reduce petele și îndepărtează pistruii,  combate crampele musculare, afecțiuni neuronale, afecțiuni vaginale.

Ştiai că vestitorul primăverii se pricepe să trateze boli? Unele chiar serioase. O floare pe cât de mică,pe atât de controversată. Pentru că, deşi pare firav şi subţirel, colorat în alb pur,ghiocelul nostru nu e prea bine văzut pe alte meleaguri.De exemplu,în timp ce la noi e considerat simbolul speranţei şi izbăvirii de păcat (pentru că apare sub stratul gros de zăpadă după iarnă grea), prin Marea Britanie, se crede că, dacă aduci un ghiocel în casă,atragi nenorocirea.Studiat de specialişti,s-a descoperit că ştie să fie de ajutor în tratarea unor boli.

O ceaşcă de infuzie din ghiocei bine uscaţi (frunze,tulpină şi flori) este un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare şi destinderea muşchilor.Pe vremuri, la ţară, oamenii puneau ghiocei în scăldătoare pentru a scapă de dureri reumatice.
Extern, pentru durerile de varice, sunt grozave infuziile cu flori de ghiocel.
Din ghiocei, se extrage galantamina, care, alături de alte substanţe, intră în compoziţia medicamentelor folosite în tratarea maladiei Alzheimer, dar şi a altor forme de demenţă.
Decoctul de ghiocel este folosit că remediu în cazul unor afecţiuni vaginale.Dacă vrei să scapi de candidoza vaginală, prepară un decoct de ghiocel (fierbe timp de 15 minute, 30 de grame de flori şi frunze uscate în 1,5 litri de apă) şi foloseşte-l în spălături locale.
Compresele cu infuzie de ghiocel (flori şi frunze) fac minuni pentru piele, mai ales când da semne de îmbătrânire şi se…împodobeşte cu pete.Aplicată seară (simplă, în combinaţie cu suc de lămâie ori infuzie de pătrunjel) pe tenul curat şi demachiat, infuzia de ghiocel calmează pielea, reducând petele şi estompând pistruii.

Bulbul nu se foloseşte!

Dacă vrei să te bucuri de efectele terapeutice ale ghiocelului, utilizează doar plantă uscată.Altfel, poate fi toxic!Din acelaşi motiv, bulbul nu se foloseşte niciodată.